Hnutie Taliban tvrdí, že jeho nadvláda je neobmedzená a nečelí žiadnej hrozbe

Afganské hnutie Taliban považuje svoju vládu v Afganistane za neobmedzenú, čerpá legitimitu v islamskom práve a nečelí žiadnej významnej hrozbe. V rozhovore pre agentúru AP pri príležitosti druhého výročia prevzatia moci Talibanom v krajine to povedal hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Ten zároveň naznačil, že zákaz vzdelávania žien zostane v platnosti.

15.08.2023 20:47
Afganistan, Taliban Foto: ,
Talibanskí bojovníci kontrolujú cestu počas osláv druhého výročia návratu radikálneho hnutia Taliban k moci v Afganistane 15. augusta 2023 v Kandaháre.
debata (4)

Po tom, čo v auguste 2021 obsadil Afganistan, keď sa americké sily a sily NATO po 20 rokoch vojny stiahli z krajiny, Taliban pôvodne sľúbil, že bude umiernenejší a bude rešpektovať práva žien a menšín. Namiesto toho prísnejšie zakročil proti právam a slobodám. Ženy majú zakázaný vstup do parkov, zábavných parkov, telocviční a väčšiny zamestnaní. Majú príkaz zahaliť sa od hlavy po päty. Dievčatám je zakázané chodiť do školy po šiestej triede. Existujú aj obmedzenia týkajúce sa hudby a médií.

Rozhovor s Mudžáhidom sa uskutočnil v pondelok neskoro večer v televíznom štúdiu v schátranom bývalom vojenskom areáli v Kandaháre. Misia OSN v Afganistane a miestne vládne oddelenia sa nachádzajú neďaleko. Mudžahíd prišiel na bielom SUV v sprievode jedného strážcu a vodiča. Hovoril pokojne a zdvorilo, pričom sa opieral o vyhlásenia Talibanu o otázkach, ako sú práva žien a medzinárodné uznanie.

Afganistan Taliban Ženy Obmedzenie Ďalšie Správa OSN Čítajte viac Taliban zakazuje hudbu. Mravnostná polícia v Afganistane dala spáliť hudobné nástroje

Povedal, že vláda Talibanu je neobmedzená, pretože svoju legitimitu čerpá z islamského práva alebo šaríe. „Pre islamskú vládu neexistuje žiadny pevný termín,“ povedal. „Bude slúžiť tak dlho, ako to bude možné, a pokiaľ nebude emir (najvyšší vodca) odvolaný za to, že urobil niečo, čo je proti šaríi.“

Mudžahíd po dvoch rokoch bilancoval, že vláde Talibanu nehrozí z vnútra ani zo zahraničia žiadna hrozba. Tvrdil, že súčasná vláda koná zodpovedne a že Afganci túžia po konsenze a jednote. „Nie je potrebné, aby sa niekto vzbúril,“ povedal Mudžáhid.

V utorkovom vyhlásení vláda Talibanu uviedla, čo považuje za svoje úspechy, vrátane obnovenia pocitu osobnej bezpečnosti a národnej hrdosti. Vo vyhlásení sa nespomínajú desaťtisíce Afgancov, ktorí utiekli v dôsledku prevzatia moci alebo vážneho hospodárskeho poklesu a prehlbujúcej sa chudoby, keď medzinárodná pomoc „vyschla“.

taliban Čítajte viac Afganistan: Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban