Slzy a hnev na Havaji. Počet obetí je už trojciferný

Šéf Bieleho domu plánuje cestu na požiarom zničený havajský ostrov Maui. „Moja žena Jill a ja vycestujeme na Havaj hneď, ako budeme môcť,“ vyhlásil Joe Biden s tým, že svojou cestou nechce narušiť záchranné a humanitárne operácie.

16.08.2023 14:04
APTOPIX Hawaii Fires Foto: ,
Zničené domy a autá na spálenisku v Lahaine, požiarom najviac zdevastovanom havajskom meste.
debata (2)

Miestni sa spamätávajú z najväčšej katastrofy v modernej histórii Maui a dávajú priechod slzám, hnevu aj súcitu, píše web stanice CNN.

Oheň, ktorý sa začal nekontrolovateľne šíriť 8. augusta, si zatiaľ vyžiadal 106 potvrdených obetí na životoch. Ich počet však podľa guvernéra Josha Greena môže v najbližších dňoch „veľmi výrazne“ narásť a presiahnuť až dve stovky.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video

V svetovej tabuľke najtragickejších požiarov tohto storočia sa pohroma na Maui zaraďuje na druhú priečku – pred predmestie Atén, kde pred piatimi rokmi uhorelo 104 ľudí. Prognózy však naznačujú, že konečná bilancia pravdepodobne prekoná aj lesné požiare v austrálskom štáte Viktória, kde vo februári 2009 zahynulo 180 ľudí.

Havaj, požiar Čítajte viac Najhorší požiar v histórii USA za 100 rokov. Oheň na Maui si vyžiadal najmenej 93 obetí

Tímy záchranárov na Maui pri pátraní po obetiach prechádzajú s pomocou vycvičených psov ruiny domovov, obchodov aj historických pamiatok. Do stredajšieho rána ale stihli prehľadať iba tretinu spálenej oblasti.

Americké ministerstvo zdravotníctva na miesto vypravilo tím koronerov, patológov a technikov s pojazdnými márnicami a vybavením, ktoré má pomôcť identifikovať obete požiaru. „Bude to veľmi, veľmi ťažká misia. Pre počet obetí si vyžiada veľkú mieru trpezlivosti,“ uviedol predstaviteľ ministerstva Jonathan Greene.

Za týždeň po najsilnejšom údere požiaru v historickom meste Lahaina na západe ostrova sa podarilo identifikovať stále iba tri telá. Policajný šéf ostrova Maui vyzval rodiny, ktorých blízki sú nezvestní, aby úradom poskytli vzorky ich DNA.

Prácu cez víkend zrejme sťaží počasie. Meteorológovia hlásia dážď a silný vietor, čo vedie úrady k úvahám, či preventívne nakrátko nevypnúť prúd a ochrániť tak oslabenú rozvodnú sieť.

Časť obyvateľstva sa s výpadkami elektriny musela vyrovnať ešte aj v utorok, rovnako ako aj s nespoľahlivým telefónnym signálom. Niektorí pravidelne chodia k plážam, kde je signál lepší, aby si zavolali. Informácie o distribúcii vody a zásob hlásia úrady aj z megafónov inštalovaných na malých jednomotorových lietadlách.

Škody len na poistenom majetku na Maui podľa odhadov dosahujú 3,2 miliardy dolárov. Plamene zničili alebo poškodili 2 200 budov, ďalších 3 000 poškodil dym, sumarizuje agentúra AP. Provizórne bývanie na prinajmenšom 36 týždňov budú podľa úradov potrebovať tisíce ľudí. Záchranári pritom varujú pred predčasným návratom do spálených oblastí pre zdravotné riziká súvisiace s toxickými látkami uvoľnenými počas horenia, ktoré mohli okrem iného znečistiť zdroje pitnej vody.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #požiar #Havaj #Havajské ostrovy