Požiar na Havaji má už 110 obetí, prehľadali len 38 % spáleniska. Horí aj na Tenerife

Požiar na havajskom ostrove Maui má už 110 obetí, úrady ohlásili nález ďalších štyroch tiel. Záchranári so špeciálne vycvičenými psami zatiaľ prehľadali 38 percent spáleného územia, oznámil havajský guvernér Josh Green. Informovala o tom stanica CNN.

17.08.2023 06:51 , aktualizované: 07:11
havaj, požiar Foto: ,
Domy pohltené pri nedávnych lesných požiaroch v Lahaine na Havaji. Požiare zdevastovali časti havajského ostrova Maui.
debata (1)

Havajský správca elektrickej siete čelí rastúcej kritike za to, že nevypol včas prúd, hoci na ostrove fúkal veľmi silný vietor u ktorého hrozilo, že povalí stožiare elektrického vedenia. Objavujú sa aj špekulácie, že práve spadnuté stĺpy pod napätím zapríčinili jeden z najničivejších požiarov v amerických dejinách.

Hasiči ďalej bojujú s plameňmi. Požiar pri historickom meste Lahaina na západnom pobreží sa podarilo dostať pod kontrolu z 85 percent. Požiar pri meste Kula v strednej časti ostrova je pod kontrolou zo 75 percent, ďalej tam horí v ťažko prístupných oblastiach. V pravidelnej správe o tom informovala samospráva Maui.

APTOPIX Hawaii Fires Čítajte viac Slzy a hnev na Havaji. Počet obetí je už trojciferný

Plamene na Tenerife mimo kontrolu

Približne 250 hasičov bojovalo v stredu s lesným požiarom, ktorý sa „nekontrolovateľne“ šíri na španielskom ostrove Tenerife. V jeho dôsledku úrady evakuovali už päť obcí a zatvorili niekoľko ciest, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Požiar sa vymkol spod kontroly. Jeho vývoj nie je zrovna najlepší… Bol to ťažký deň,“ uviedol v stredu večer líder regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernando Clavijo. Dodal, že cieľom hasičov je v súčasnosti zabrániť šíreniu požiaru.

Za uplynulých 24 hodín sa totiž oheň rozšíril na plochu 1800 hektárov, uvádza agentúra Reuters. Požiar vypukol v utorok a v súčasnosti sa šíri lesom v roklinách na oboch stranách sopky Pico de Teide, ktorá je najvyšším vrchom Španielska.

Do hasenia požiaru v ťažko dostupnej oblasti bolo v stredu zapojených 250 hasičov a 13 lietadiel, z ktorých tri dorazili na Tenerife z pevninského Španielska, povedal Clavijo.

Rešpektujte uzáveru

V dôsledku hustého dymu úrady v stredu ráno preventívne evakuovali obce Arrate, Chivisaya, Media Montaňa, Ajafona a Las Lagunetas.

Miestne úrady tiež uzavreli cesty vedúce do hôr na severovýchode ostrova a žiadajú obyvateľov, aby tieto uzávierky rešpektovali.

Lesný požiar na Tenerife vypukol po tom, čo Kanárske ostrovy zasiahla vlna horúčav, v dôsledku ktorej sú mnohé oblasti ostrova veľmi suché, čo zvyšuje riziko vzniku požiarov. Podľa vedcov je pritom výskyt takýchto vĺn horúčav v dôsledku klimatických zmien pravdepodobnejší. Vzhľadom na nárast teplôt vo svete sa očakáva, že vlny horúčav sa budú vyskytovať častejšie, budú intenzívnejšie a ich dopad bude ďalekosiahlejší.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Havaj