Rusi cielia na nosiče západných striel. Vďaka kmitajúcim ukrajinským pilotom je to pohyblivý terč

Je to ako kombinácia vybíjanej, schovávačky a naháňačky. V hre je bojaschopnosť západných striel dlhého dosahu.

18.08.2023 17:00
Storm Shadow Foto:
Britské riadené strely Storm Shadow
debata (48)

Rusko tento týždeň odpálilo desiatky rakiet na západnú Ukrajinu. Zameriavalo sa najmä na letecké základne, vzletové a pristávacie dráhy alebo výcvikové stredisko pre pilotov, ktoré sa nachádzajú až tisíc kilometrov od frontovej línie.

Podľa denníka Financial Times je hlavným cieľom intenzívnejších ruských útokov do hĺbky ukrajinského územia zničiť schopnosti Ukrajiny odpaľovať strely dlhého doletu, ktoré získava od západných partnerov.

Len v utorok Rusi vypálili 28 riadených striel, z ktorých ukrajinská protivzdušná obrana podľa Kyjeva zachytila 16. Tieto vzdušné údery považujú Ukrajinci a ich spojenci za súčasť niekoľkotýždňového ruského úsilia o zničenie ukrajinských vzletových a pristávacích dráh i flotily bombardérov používaných na odpaľovanie striel s plochou dráhou letu označovaných v Británii ako Storm Shadow a vo Francúzsku ako SCALP.

Dostrel 250 km. Kam sa schovajú Rusi pred britskými raketami Storm Shadow?
Video
Pozrite si strely Storm Shadow vo videu firmy MBDA

Ukrajina v snahe vyhnúť sa zásahu presúva kľúčové zbrane aj kvalifikovaný personál. Ukrajinskí piloti neustále pendlujú po desiatkach domácich leteckých základniach a komerčných letiskách. „Nie je prekvapením, že sa snažia zničiť naše letectvo a pilotov… Robia im veľa problémov,“ cituje Financial Times hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata.

Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29
Video
Pozrite si video ukrajinských vzdušných síl bojového letu stíhačky MiG-29.

Dlhý dosah západných striel Storm Shadow/SCALP pomohol Kyjevu v súčasnej protiofenzíve, kde Ukrajinci zaznamenali skromné úspechy. Kyjev tvrdí, že americké balistické strely ATACMS a nemecké riadené strely Taurus by pomohli jeho pechote, ktorá sa už tretí mesiac snaží prelomiť niekoľko vrstiev ruských opevnení pozdĺž frontovej línie.

Ako prvá dodala Ukrajincom svoje rakety Storm Shadow Británie, nasledovalo ju Francúzsko so strelami SCALP. Spojené štáty a Nemecko zostávajú s poskytnutím rakiet dlhého doletu na Ukrajinu opatrnejšie, pretože sa obávajú eskalácie konfliktu v prípade ich použitia voči ruskému územiu.

Zelenskyj strela 1 Čítajte viac Zelenskyj podpísal strelu. Odpálili ju potom na most na Kryme?

Ukrajina tvrdí, že odpaľuje západné strely iba v rámci svojich hraníc s cieľom zasiahnuť ruské sklady munície, veliteľské stanovištia a logistické body na okupovaných územiach.

V prvých mesiacoch vojny sa Ukrajina musela spoliehať na rýchlo sa vyčerpávajúci arzenál sovietskych rakiet zem-vzduch, vrátane systémov typu S-300 a Buk, čo Rusku zabránilo v získaní vzdušnej prevahy píše Financial Times a pripomína, že to donútilo ruskú armádu odpaľovať rakety z Ruska a anektovaného polostrova Krym.

MG-29-1 Čítajte viac Ukrajinci ukázali slovenský MiG-29 – plne vyzbrojený na ceste „do práce“

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges sa domnieva, že Moskva sa snaží zúfalo zabezpečiť, aby Ukrajina nezískala schopnosť zasahovať ruské základne na Kryme, čo by Rusov potenciálne mohlo z tohto územia vyhnať. Ruské nálety zamerané na ukrajinské letecké základne sú podľa Hodgesa pokusom zabrániť takému zvratu vo vojne.

Systémy protivzdušnej obrany dodanej neskôr Ukrajine západnými spojencami – ako sú americké Patrioty alebo nemecké Iris-T – pomáhajú chrániť ukrajinské nebo, ale podľa Ihnata ich je na lepšiu ochranu potrebných viac, pretože Rusko útočí na vojenskú aj civilnú infraštruktúru den­ne.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #piloti #vojna na Ukrajine #Storm Shadow