Britská zdravotná sestra dostala za vraždu siedmich novorodencov doživotie

Súd v britskom Manchestri odsúdil na doživotný trest bez nároku na predčasné prepustenie zdravotnú sestru Lucy Letbyovú odsúdenú za vraždu siedmich novorodencov a pokus o vraždu ďalších šiestich.

21.08.2023 14:26 , aktualizované: 15:16
Lucy Letbyová Foto:
Lucy Letbyová
debata

Odsúdená v júni 2015 a v nasledujúcich 13 mesiacoch „premyslene, vypočítavo a ľstivo“ v nemocnici v anglickom Chesteri vraždila a pokúšala sa vraždiť novorodeniatka, ktoré jej boli zverené do starostlivosti, uviedol dnes sudca James Goss.

V prípade Letbyovej nenašiel žiadne poľahčujúce okolnosti. Bývalá sestra podľa Gossa neprejavila zármutok ani ľútosť nad svojimi činmi. Sudca dodal, že „nie je na ňom robiť závery“ ohľadom motívov bývalej sestry, „keďže tie poznáte len vy sama“.

Na Letbyovú pri vynášaní rozsudku sudca hovoril nepriamo, pretože odsúdená sa naň nedostavila: rozhodla sa zostať vo svojej cele. Rozsudku dnes predchádzali výpovede rodičov a ďalších pozostalých po zavraždených bábätkách. V súdnej sieni sa v záujme zachovania anonymity rodín o bábätkách hovorilo ako o „novorodencoch“ s písmenami od A do Q.

Súdna kresba z pojednávania v meste Manchester... Foto: SITA/AP, Elizabeth Cook
Lucy Letbyová Súdna kresba z pojednávania v meste Manchester s bývalou zdravotnou sestrou Lucy Letbyovou (uprostred)

„Dúfame, že budete žiť veľmi dlhý život a každý jeho deň pretrpíte za to, čo ste spáchali“, „moja rodina už na vás nikdy nepomyslí, oddnes ste pre nás ničím“, „navždy si budem pamätať, ako ma pohltili pocity, keď som prvýkrát svoje dieťa zovrela v náručí“ – to sú niektoré z vyhlásení, ktoré pozostalí dnes Letbyovej na súde adresovali.

Odsúdená na príkaz sudcu Gossa dostane vo väzení ich prepisy. Britský premiér Rishi Sunak dnes Letbyovú označil za „zbabelú“, keď sa rozhodla na rozsudok neprísť.

Lucy Letbyová Čítajte viac Britskú zdravotnú sestru uznali vinnou z vraždy siedmich novorodencov

Letbyová podľa zistení vyšetrovateľov deti zabíjala rôznymi spôsobmi, často pri nočných smenách. Niektorým vpichovala vzduch do krvného obehu, iným inzulín, ďalším podávala nadmerné množstvá mlieka a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu. Žena všetky obvinenia odmietala a úmrtie bábätiek pripisovala zlej hygiene a nedostatku pracovníkov v nemocnici.

„Niet pochýb o tom, že ste inteligentná, starostlivá a pracovitá zdravotná sestra. Tieto vlastnosti vám umožnili opakovane ubližovať nevinným bábätkám bez toho, aby ste vzbudili podozrenie ostatného personálu, aspoň na nejaký čas,“ poznamenal sudca Goss a dodal, že Letbyová zámerne využívala neprítomnosť kolegov a falšovala dokumenty tak, aby to pôsobilo, že mŕtve bábätká mali zdravotné problémy, ktoré zapríčinili ich smrť.

Členovia poroty, niektorí v čase vynesenia rozsudku aj viditeľne rozrušení, si v priebehu desať mesiacov dlhého procesu vypočuli, že Letbyová v niekoľkých prípadoch asistovala pri resuscitácii novorodencov, ktorých sa sama pokúšala zabiť.

Jedným z kľúčových dôkazov proti Letbyovej bol ručne písaný odkaz, ktorý u nej polícia našla pri zatýkaní v roku 2018. Písalo sa v ňom: „Schválne som ich zabila, pretože nie som dosť dobrá, aby som sa o ne starala“. Zdravotná sestra sa v ňom tiež označila za „strašného“ a „zlého“ človeka.

Trest doživotného odňatia slobody bez nároku na predčasné prepustenie je v britskom trestnom práve najprísnejším postihom. Letbyová je podľa denníka The Guardian treťou žijúcou ženou v Británii, ktorá ho dostala. Druhými dvoma sú 69-ročná Rose Westová, ktorá mučila a zavraždila najmenej deväť mladých žien v 70. a 80. rokoch minulého storočia, a 41-ročná Joanna Dennehyová, ktorá v roku 2013 postupne ubodala troch mužov a ich telá nechala ležať v priekope pri ceste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotná sestra #novorodenec