Erdogan obvinil členov misie OSN na Cypre z podnecovania násilností

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil príslušníkov mierových síl OSN na Cypre z podnecovania násilností, pri ktorých cyperskí Turci zaútočili na slovenských a britských členov mierovej misie.

21.08.2023 21:44
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan.
debata (3)

„Fyzická intervencia jednotiek OSN na území severného Cypru, ku ktorej došlo v piatok, je neprijateľná,“ povedal na margo incidentu Erdogan. Podľa neho „nie je legálne ani humánne brániť cyperským Turkom žijúcim v Pyle v prístupe do ich domovov“.

Cyprus / Turecko / Čítajte viac Turecká armáda na Cypre napadla členov mierových síl OSN vrátane slovenských vojakov

Mierové sily OSN na Cypre predtým oznámili, že turecké sily napadli príslušníkov misie UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť nelegálnej výstavbe cesty zasahujúcej do demilitarizovanej zóny. K incidentu došlo pri obci Pyla, ktorej časť leží v demilitarizovanej zóne neďaleko Larnaky.

Nikózia útok v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej Cyprus odsúdila. Tvrdí, že zo strany tureckých síl ide o „organizované incidenty“.

Cyprus, misia, Lešť Čítajte viac Vojaci trénujú na cyperskú misiu, cvičia aj potláčanie davu

Ozbrojené sily (OS) SR uviedli, že pri útoku neutrpel zranenia žiadny príslušník UNFICYP slovenskej národnosti. OS SR zároveň odsúdili akékoľvek kroky, ktoré vedú k eskalácii napätia, a vyzvali na rešpektovanie mandátu misie OSN na Cypre. Slovensko v nej pôsobí od roku 2001.

Slovenskí vojaci trénujú na misiu na Cypre, cvičia aj potláčanie davu
Video

Konanie cyperských Turkov v nárazníkovej zóne OSN na Cypre odsúdili aj EÚ, Británia, Francúzsko a Spojené štáty. V spoločnom vyhlásení vyjadrili „vážne znepokojenie nad neoprávnenou výstavbou“ cesty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Recep Tayyip Erdogan