Čínsky prezident Si nečakane zrušil svoju účasť na obchodnom fóre samitu BRICS

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok nečakane zrušil svoju účasť na obchodnom fóre samitu zoskupenia BRICS v Juhoafrickej republike. Na kľúčovú udalosť podujatia namiesto seba poslal čínskeho ministra obchodu, aby v jeho mene predniesol vyhlásenie kritizujúce hegemóniu Spojených štátov.

23.08.2023 11:54 , aktualizované: 14:44
BRICS / Si Ťin-pching / Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching prichádza na summit BRICS v juhoafrickom hlavnom meste Johannesburg, 23. august 2023
debata (26)

Si Ťin-pching, ktorý v pondelok pricestoval do Johannesburgu na spomenutý samit hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík sveta, mal v utorok popoludní predniesť vyhlásenie na obchodnom fóre spoločne s lídrami Indie, Brazílie a Juhoafrickej republiky. Čínsky prezident sa však nedostavil, pričom Peking neponúkol žiadne oficiálne oznámenie alebo vysvetlenie.

Vo vyhlásení Si Ťin-pching vyzval svet, aby sa vyhol námesačníctvu a nespadol „do priepasti novej studenej vojny“. Bez priameho spomenutia USA sa vo vyhlásení uvádza, že „niektorá krajina, posadnutá udržiavaním svojej hegemónie, urobila všetko pre to, aby ochromila rozvíjajúce sa trhy a rozvojové krajiny“. „Ktokoľvek sa rýchlo rozvíja, stáva sa jeho cieľom zadržiavania. Kto ho dobieha, stáva sa jeho cieľom obštrukcií. Ale to je zbytočné,“ dodal.

Zľava brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da... Foto: SITA/AP
BRICS / Luiz Inacio Lula da Silva / Si Ťin-pching / Cyril Ramaphosa / Nárendra Módí / Sergej Lavrov / Zľava brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na summite BRICS v Johannesburgu, 22. augusta 2023

Si Ťin-pching bol jediným lídrom BRICS, ktorý sa nezúčastnil na obchodnom fóre. Ruský prezident Vladimir Putin sa pripojil aspoň online, keďže do Juhoafrickej republiky necestoval pre obavy z medzinárodného zatykača, ktorý naňho v marci vydal Medzinárodný trestný súd.

Lula da Silva: BRICS sa nesnaží byť protiváhou ku G7 a G20

Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva v utorok uviedol, že skupina BRICS sa nesnaží byť protiváhou k zoskupeniam G7 a G20. Lula v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter) zdôraznil, že aliancia BRICS nie je namierená proti ostatným. Ide jej skôr o lepšie zorganizovanie globálneho Juhu.

„BRICS nie je protikladom ku G7, G20 ani k nikomu inému,“ napísal brazílsky prezident. „Chceme sa len lepšie zorganizovať ako globálny Juh. Sme dôležití v celosvetových diskusiách a sedávame za rokovacím stolom ako rovnocenný partner Európskej únie a Spojených štátov,“ vysvetlil.

Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva... Foto: SITA/AP, Jerome Delay
Inácio Lula da Silva Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva vystupuje s prejavom na trojdňovom summite BRICS v Johannesburgu 22. augusta 2023

Skupina BRICS otvorila v utorok v Johannesburgu v Juhoafrickej republike (JAR) summit, ktorý sa má podľa očakávania zameriavať na rozšírenie tejto aliancie a na zvýšenie obchodu v lokálnych menách.

V súčasnosti tvorí túto alianciu rozvíjajúcich sa ekonomík Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. Teraz si dali cieľ stať sa zoskupením „BRICS plus“ a prijať množstvo nových členov.

Členské štáty sa však musia dohodnúť na prijímacích kritériách. Takisto nie je jasné, kedy budú do zoskupenia prijaté ďalšie krajiny. Summit trvá tri dni vrátane štvrtka.

Čína s podporou Ruska a JAR presadzuje prijatie nových členov do aliancie. Táto expanzia vyvolala podozrenie, že blok sa snaží stať protiváhou skupiny G7, teda siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, či skupiny G20.

Krajiny BRICS uvádzajú, že spoločne tvoria 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetového územia a 24 percent výkonu svetovej ekonomiky.

BRICS, Johannesburg Čítajte viac Začína sa summit krajín BRICS. Do bloku chcú vstúpiť desiatky ďalších krajín
26 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS