BRICS sa po 13 rokoch zrejme rozrastie. Pozvánku dostane šesť krajín z troch kontinentov

Skupina krajín BRICS na summite v Johannesburgu tento týždeň rozhodla, že pozve šesť krajín, aby sa stali novými členmi bloku. Pozvánku pošle Argentíne, Egyptu, Iránu, Etiópii, Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom, oznámil dnes prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa.

24.08.2023 10:46 , aktualizované: 11:10
BRICS / Luiz Inacio Lula da Silva / Si... Foto:
Zľava brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na summite BRICS v Johannesburgu, 22. augusta 2023
debata (85)

Tento krok má podľa agentúry Reuters posilniť vplyv bloku, ktorý sa zaviazal, že bude hájiť záujmy „globálneho Juhu“.

Ramaphosa uviedol, že štáty BRICS sa dohodli na princípoch procesu rozširovania. V prvej fáze rozšírenia sa uvedené krajiny stanú od 1. januára 2024 novými členmi BRICS.

Prvá fáza rozšírenia môže pripraviť pôdu na prijatie až desiatok ďalších krajín, ktoré o členstvo prejavili záujem. Deje sa tak v čase, keď geopolitická polarizácia posilňuje snahy Pekingu a Moskvy vytvoriť z tejto skupiny životaschopnú protiváhu Západu.

BRICS / Si Ťin-pching / Čítajte viac Čínsky prezident Si nečakane zrušil svoju účasť na obchodnom fóre samitu BRICS

Rozpory v otázke rozšírenia

Debata o rozšírení bola hlavnou témou trojdňového summitu v juhoafrickom hlavnom meste, ktorý dnes vstúpil do záverečného dňa. „Stojíme na hranici rozširovania rodiny BRICS,“ povedal juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva doplnil, že zoskupenie ostane otvorené novým kandidátom. BRICS v súčasnosti tvorí Brazília, Rusko, India, Čína a JAR.

Zatiaľ čo všetky krajiny BRICS verejne vyjadrili rozšíreniu podporu, medzi jednotlivými lídrami panovali rozpory v otázke, ako rýchlo a o koľko členov by sa mal blok rozšíriť.

Čína s podporou Ruska a JAR presadzuje prijatie nových členov do aliancie. India je v tejto otázke naopak zdržanlivá pre obavy zo zámerov svojho geopolitického rivala – Číny.

Rusko zase „zúfalo hľadá priateľov a partnerov, takže nie je prekvapujúce, že tak veľmi túži po expanzii,“ povedal Gustavo de Carvalho z Juhoafrického inštitútu pre medzinárodné záležitosti.

O členstvo v BRICS má podľa údajov juhoafrických úradov záujem zhruba 40 krajín sveta, z ktorých 22 o prijatie formálne požiadalo. Predstavujú nesúrodú skupinu možných kandidátov, často motivovaných túžbou vyrovnať globálne podmienky a vyvážiť svetový poriadok. Skupina BRICS je tak často vnímaná ako alternatíva k skupine vyspelých ekonomík G7.

Členské krajiny tohto spoločenstva uvádzajú, že spoločne tvoria 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetového územia a 24 percent výkonu svetovej ekonomiky.

BRICS neprijalo žiadnych nových členov od roku 2010, keď sa členom stala JAR. Rozhodnutia sa v tejto aliancii prijímajú na základe konsenzu.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS