Prigožinove lietadlo prešlo 'zvláštnou' opravou pred odletom, priznala letuška pred smrťou

Letuška Kristina Raspopová, jediná žena na palube zrúteného lietadla vodcu žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, sa krátko pred odletom zverila príbuzným, že sa deje niečo divné. Stroj bol podľa nej náhle podrobený „krátkej a nepochopiteľnej oprave“.

24.08.2023 14:24
Letuška, Prigožin, lietadlo, Raspopová Foto:
Letuška Kristína Raspopová, ktorá bola na palube Prigožinovho lietadla.
debata (125)

Referuje o tom portál iDnes.cz. Medzi členmi posádky, ktorí zahynuli pri páde lietadla Jevgenija Prigožina, bola aj 39-ročná Raspopová. Podľa správ kolujúcich na Telegrame mala letuška na výber z dvoch letov, ale rozhodla sa pre ten s Prigožinom. Krátko pred tragédiou žena opísala zvláštnu opravu lietadla Embraer EMB-135BJ Legacy 500.

Príbuzným oznámila, že najprv sa hovorilo o oneskorení letu. Na sociálnych sieťach dokonca žena zverejnila fotografiu, ktorá ukazuje, že na oneskorený let naozaj čaká.

Potom však uviedla, že lietadlo malo byť dočasne prevezené na iné miesto. Kam, to už neprezradila.

Iný zdroj uviedol, že Prigožinov Embraer sa kazil celkom často – raz za dva až tri mesiace. Lietadlo bolo pritom vždy pod dohľadom. Tentoraz zrazu nebolo.

Raspopová pracovala ako letuška celý svoj profesný život. Nedávno sa z Moskvy presťahovala do Petrohradu. Podľa ruských médií bola staršou sestrou Jevgenija Raspopova, zástupcu prokurátora mesta Jemanjelinsk v Čeľabinskej oblasti. Obaja sa narodili v Kazachstane.

Podľa letových záznamov sa lietadlo Embraer Legacy 600 vychýlilo z kurzu, keď v priebehu pol minúty kleslo dole o 2400 metrov. Na niekoľko sekúnd sa zastavilo, ako sa pilot manévrovaním snažil udržať kontrolu nad strojom. Potom už však padalo ďalej a nakoniec sa rozbilo o zem.

Lampy osvetľujú miesto pádu súkromného lietadla...
Ruský vyšetrovateľ na mieste pádu súkromného...
+8Ruskí vyšetrovatelia na mieste pádu súkromného...

Ruskí vyšetrovatelia uviedli, že začali trestné stíhanie. Niektoré nemenované zdroje ruským médiám oznámili, že sa domnievajú, že lietadlo bolo zostrelené jednou alebo viacerými raketami zem-vzduch. Potvrdené to však nebolo. Ulomiť krídlo mohla, pochopiteľne, aj nastražená výbušnina.

Rusko Prigožin lietadlo pád Čítajte aj Pád Prigožinovho lietadla mohol spôsobiť výbuch na palube. Pentagon správy o zásahu raketou označil za nepresné
125 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #pád lietadla #Jevgenij Prigožin