Pokúšal sa o ďalší puč? Prigožinova smrť môže byť začiatkom novej fázy mocenského boja v Kremli, tvrdí analytik

"Zatiaľ nejde úplne vylúčiť, že nie je mŕtvy. Aj keď pravdepodobnejšia verzia je, že áno,“ hovorí vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr.

24.08.2023 18:05
debata (151)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Hoci Prigožinova smrť nebola oficiálne potvrdená, zatiaľ dostupné informácie nasvedčujú tomu, že je mŕtvy. Avšak, už v stredu večer sa objavili informácie, že lietadlá, na ktorých leteli wagnerovci boli dve a druhé pristálo najskôr v Petrohrade a potom sa vrátilo na menšie letisko neďaleko Moskvy. „Takže zatiaľ nejde úplne vylúčiť, že nie je mŕtvy. Aj keď pravdepodobnejšia verzia je, že áno,“ hovorí vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr.

Špekuluje sa aj o tom, čo Prigožin v Moskve robil, keďže len v utorok zverejnil prvé video od júnovej vzbury, v ktorom tvrdil, že je v Afrike. „Jedna z tých špekulácií hovorí, že chcel urobiť ďalší krok v mocenskom boji a nejaká frakcia ruského establišmentu sa rozhodla, že ho radšej eliminuje,“ dodáva Visingr s tým, že nie je úplne samozrejmé, že jeho likvidáciu nariadil priamo Vladimír Putin, keďže Prigožin patril pod frakciu riadenú vojenskou rozviedkou a jeho smrť mohla nariadiť aj tajná služba bez Putinovho vedomia. „Bude ale potrebné počkať na ďalšie informácie, ktoré postupne preniknú na verejnosť,“ konštatuje analytik.

Najpravdepodob­nejšia príčina pádu lietadla, na palube ktorého mal byť Prigožin, je zostrelenie protivzdušnou obranou. Aj pri tejto téme sa však objavujú aj iné teórie, napríklad bomba na palube. Čo podporuje túto hypotézu? Čo bude s wagnerovcami a môžu byť ešte ohrozením pre Kremeľ? Aký môže mať tento incident vplyv na pozíciu Putina a jeho režimu? A aký vplyv môže mať celá záležitosť na vojnu proti Ukrajine? Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s analytikom Lukášom Visingrom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Wagnerovci #Jevgenij Prigožin #Počúvajte Pravdu #ukrajinská protiofenzíva