NATO cvičí na Slovensku. Reagovalo na ruskú agresiu a vypustilo leopardy

Pod horúcim slovenským slnkom sa predstavili leopardy. Samozrejme, hovoríme o nemeckých tankoch.

26.08.2023 03:00
leopard, Lešť Foto: ,
Nemecké tanky leopard na Lešti.
debata (286)

Veľká ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani 24. februára, zmenila i Slovensko. Výrazne sa posilnila prítomnosť Severoatlantickej aliancie na území krajiny. Vznikla mnohonárodná bojová skupina, v ktorej momentálne slúži okolo 1 100 vojakov z piatich krajín.

Český vojak: Nemôžem prezradiť, čo cvičíme, ale NATO vždy nájde riešenie
Video
Výcvik mnohonárodnej bojovej skupiny na Lešti. / Zdroj: TV Pravda

Výcvik ako boj

Lídrom zoskupenia sú Česi. Vojaci NATO vo štvrtok vo výcvikovom priestore Lešť ukázali, čo spoločne dokážu.

"Máme tu kombináciu českých bojových vozidiel BMP-2. V spolupráci s tankami leopard môžeme naplno vytvoriť dve kombinované vojenské operácie. Takže náš výcvik je rovnaký ako boj. Je veľmi dôležité, aby to bolo súčasťou tejto multinárodnej bojovej skupiny. Leopardy sú najmodernejšie vozidlá, ktoré tu máme,“ reagoval veliteľ tankovej roty nemecký podplukovník Sebastian Worgull.

Český veliteľ: Slovensko vieme posilniť proti agresii na jeho území
Video
O cvičení NATO na Lešti hovorí český veliteľ mnohonárodnej bojovej skupiny plukovník Miroslav Vybíhal. / Zdroj: TV Pravda

Aké dôležité je v súčasných konfliktoch zvládnutie kombinovaných operácií rôznych jednotiek ozbrojených síl, ukázala aj vojna na Ukrajine.

"Cvičili sme slovenské ozbrojené sily na využitie ich nových tankov Leopard 2A4. Po tomto tu stále zostávame v rámci multinárodnej bojovej skupiny a pokračujeme vo výcviku, ktorý bude trvať až do decembra,“ ozrejmil nemecký veliteľ tankovej čaty. (Mená vojakov na nižších pozíciách sa nezverejňujú, pozn. red.).

"Sme súčasťou reakcie na ruskú agresiu proti Ukrajine. To znamená, že sme posilnili východné krídlo aliancie,“ povedal veliteľ celej bojovej skupiny český plukovník Miroslav Vybíhal.

Nemci nasadili na Lešti leopardy
Video
Nemci cvičia Slovákov, ako obsluhovať tanky leopard. / Zdroj: TV Pravda

Aliancia mala pred ruskou inváziou podobné zoskupenia v troch pobaltských krajinách a v Poľsku. Po 24. februári 2022 ich rozšírila na Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

"Našou úlohou je odstrašenie a v prípade nutnosti aj posilnenie obranných kapacít Slovenska proti možnej agresii na jeho území,“ vysvetlil Vybíhal.

Vojaci bojovej skupiny sa pripravujú na certifikačné cvičenie, ktoré sa bude konať v septembri. Dovtedy musí byť všetko pripravené. "Z mojej pozície môžem povedať, že všetko funguje úplne skvele. Máme obrovskú výhodu, že pracujeme v aliančnom prostredí s mnohonárodnými jednotkami. Naším hlavným cieľom je ich stmelenie. Sme tu na to, aby sme vyriešili aj prípadné problémy, aby sme sa pripravili na certifikačné cvičenie,“ uviedol Vybíhal.

NATO, Litva Čítajte viac Kde nájde NATO 300-tisíc vojakov na obranu pred Ruskom? A čo to znamená pre Slovensko?

Zahraniční vojaci pôsobia na Slovensku na základe mandátu, ktorý schválili poslanci parlamentu. Pri septembrovom certifikačnom cvičení jednotky pôjde o vyhodnotenie jej bojovej pripravenosti a nasaditeľnosti.

Jednoduchá spolupráca

"Celkovo je naša skupina zložená z piatich krajín. Všetky sú členmi NATO. Česko je veliteľskou krajinou, potom tu máme jednotky zo Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a z Nemecka,“ objasnil Vybíhal s tým, že čo sa týka techniky, majú momentálne k dispozícii české bojové vozidlá pechoty, nemecké tanky leopard, americké viacúčelové vozidlá Humvee a slovinské ľahké kolesové obrnené vozidlá Valuk.

Podplukovník Worgull tvrdí, že spolupráca vojakov piatich krajín nie je zložitá. "Zásadným spôsobom prispieva k zvýšeniu našej interoperability. Napríklad preverujeme, či si môžeme vymieňať prívesy na vozidlá. A funguje to. Nemáme žiadne problémy s komunikáciou, čo je ďalší krok k interoperabilite našich síl,“ povedal nemecký podplukovník.

"Naučili sme sa, že jazyková bariéra nie je v skutočnosti bariéra. Všetci sme v aliancii a usilujeme sa vždy nájsť nejaké spoločné riešenie a robiť veci tak, ako najlepšie vieme. Je to pre nás nové prostredie, ale zvládneme to,“ reagoval český starší strelec ostreľovačskej pušky PPS 2, ktorý však nemohol prezradiť, čo presne na Lešti nacvičuje.

Už na jeseň by sa malo do mnohonárodnej bojovej jednotky na Slovensku zapojiť Španielsko. Očakáva sa, že od Čechov prevezme i úlohu vedúcej krajiny.

Minister obrany Sklenár: Slovensko posilnia ďalší vojaci NATO
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #NATO #Lešť #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna