Ukrajina obvinila pápeža Františka zo šírenia "imperiálnej propagandy"

Pápež František nemal v úmysle velebiť ruský imperializmus, keď vo videopríhovore k ruským mladým katolíkom spomenul ruského cára a cárovnú, ktorí prispeli k rozšíreniu Ruskej ríše. Uviedol to v utorok Vatikán po tom, čo Ukrajina Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy".

29.08.2023 17:22
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (153)

Pápež povedal minulý týždeň skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade, že sú „deťmi veľkého Ruska, významných svätcov a kráľov, Petra Veľkého a Kataríny II.“ ako aj významných Rusov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj kultúry.

„Nikdy nezabudnite na toto významné dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi,“ uviedol František. Peter Veľký i Katarína II. pritom v 17. a 18. storočí výrazne rozšírili územie Ruskej ríše, pričom dobyli i niektoré časti Ukrajiny.

Vojna trvá už viac ako 500 dní. Zelenskyj sa prihlásil z oslobodeného Hadieho ostrova

Video

Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka však pápež v príhovore volil „veľmi nešťastné“ slová. „Práve takouto imperialistickou propagandou… ‚potrebou‘ zachrániť ‚veľkú matku Rus‘ Kremeľ obhajuje vraždu tisícov Ukrajincov a deštrukciu stoviek ukrajinských miest a obcí,“ uviedol Nikolenko.

„Pápež mal v úmysle povzbudiť mladých ľudí, aby zachovávali a šírili všetko pozitívne z veľkého ruského kultúrneho a duchovného dedičstva. Určite nevelebil imperialistickú logiku a predstaviteľov vlády, ktorých spomenul,“ reagoval v utorok hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Vatikánske médiá pritom informovali o pápežovom videopríhovore z 25. augusta pri príležitosti ruského Dňa mládeže. Vo svojich správach však predmetné video nezverejnili a ani do nich nezahrnuli citácie, voči ktorým sa ohradil Kyjev.

Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 8. júna 2023...
Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
+10Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...

Kremeľ naopak Františkov príhovor privítal. „Pápež pozná ruskú históriu. To je veľmi dobré,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa Vatikánu išlo o improvizovaný výrok. To nie je u Františka neobvyklé. Pápež sa vo verejných príhovoroch často odkláňa od oficiálnych textov, ktoré Vatikán poskytuje novinárom.

Pápež mnohokrát vojnu na Ukrajine odsúdil a vyzýval na mier, len vzácne všakoznačuje Rusko za agresora. V jednom rozhovore povedal, že tak robí z diplomatických dôvodov.

Pápež František Čítajte viac Pápež po návrate vyslanca z Moskvy: Koniec vojny je zrejme v nedohľadne
153 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pápež František #imperializmus