Telo nájdené vlani v Alpách patrí Britovi nezvestnému od roku 1971

Telesné pozostatky objavené vlani vo švajčiarskych Alpách patria britskému horolezcovi, ktorý sa v horách stratil pred 52 rokmi. Vo štvrtok to uviedla miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

31.08.2023 22:37
lasan, svajciarske alpy Foto:
Po daždi vo švajčiarskych Alpách. Ilustračná snímka.
debata (1)

Horolezec bol nezvestný od júla 1971, pátracie tímy vtedy jeho telo nenašli, priblížila polícia vo švajčiarskom kantóne Valais. Jeho telesné pozostatky našli dvaja horolezci vlani 22. augusta na ľadovci Chessjengletscher neďaleko obce Saas-Fee na juhozápade Švajčiarska.

Identifikácia tela trvala rok. S pomocou škótskej polície a britskej pobočky Interpolu sa podarilo nájsť príbuzného a totožnosť britského horolezca potvrdil DNA test, uviedla polícia vo vyhlásení.

Ötzi Muž Ľadový Čítajte viac Ľadový muž Ötzi bol zrejme tmavší a plešatejší, ako sa predpokladalo

Nálezy pozostatkov ľudí v horách nezvestných desiatky rokov pribúdajú s topením ľadovcov, ktoré vedci pripisujú klimatickej zmene. Vo Švajčiarsku našli horolezci v júli telesné pozostatky na ľadovci neďaleko alpského vrchu Matterhorn. Polícia neskôr na základe výsledku testu DNA oznámila, že išlo o nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.

V susednom rakúsku našiel v auguste horský vodca na ľadovci Schlatenkees v Tirolsku telo muža, ktorý v horách pravdepodobne zahynul pri nehode v roku 2001.

alpy, rakúsko Čítajte viac V Alpách našli telesné pozostatky muža. Bol nezvestný od roku 2001
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Alpy #horolezectvo