Odveta za podporu Ukrajine. Ruskí hackeri tretím dňom útočili na Česko, udreli na burzu i národnú banku

Českú národnú banku (ČNB) zasiahol v piatok ráno kybernetický útok. Ako referuje web TV Nova, počas dopoludnia nebol dostupný oficiálny web z dôvodu takzvaného DDoS útoku. Žiadne dáta ani bankové systémy však nie sú v ohrození.

01.09.2023 14:11
Hacker Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

„V piatok 1. septembra v ranných hodinách sa banka stala terčom cieleného útoku DDoS (Distributed Denial of Service), ktorý môže spôsobiť spomalenie, prípadne nedostupnosť webu ČNB,“ uviedla banka na platforme X, predtým známej ako Twitter.

ČNB doplnila, že pri útoku nenastal únik žiadnych dát a ľudia sa nemusia báť, že by nejako zničil vnútorné systémy. Spoločne s centrálnou bankou útok rieši aj Národný úrad pre kybernetickú informačnú bezpečnosť.

Kybernetický útok podľa ČNB najskôr spomalil a neskôr aj na čas zhodil web banky. To spôsobuje takzvaný DDoS útok, ktorý spravidla zahltí systém tak, že web skolabuje.

Hackeri na české bankové inštitúcie útočia už tretí deň v rade. Výpadky internetového a mobilného bankovníctva aj webu v priebehu stredy hlásili Air Bank, Komerční banka, Fio banka, ČSOB aj Česká spořitelna. Vo štvrtok hackeri na niekoľko hodín vyradili služby Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a Max banky. Zamerali sa aj na web Burzy cenných papierov Praha.

KĽDR, Kim, Šojgu Čítajte viac Trpké spojenectvo. Hackeri z KĽDR špehovali ruské tajné zbrane. Rusi sa omylom sami priznali

K stredajším a štvrtkovým hackerským útokom sa prihlásila ruská skupina NoName057(16), ktorá podľa bezpečnostných expertov útočí na krajiny, ktoré podľa nej podporujú Ukrajinu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Česká národná banka #hackerské útoky #vojna na Ukrajine