Trpké spojenectvo. Hackeri z KĽDR špehovali ruské tajné zbrane. Rusi sa omylom sami priznali

Do systému popredného ruského raketového vývojára prenikli severokórejskí hackeri. Napriek tomu, že sú v súčasnosti veľmi blízky spojenci, tak incident ukazuje, že KĽDR špehuje zbraňové systémy a vojenské technológie aj svojim partnerom. Udalosť nechcene prezradil priamo zamestnanec firmy.

09.08.2023 12:26
KĽDR, Kim, Šojgu Foto:
Na tejto fotografii, ktorú poskytla severokórejská vláda, severokórejský vodca Kim Čong-un, druhý vpravo, a ruský minister obrany Sergej Šojgu, tretí vpravo, navštevujú výstavu zbraní v Pchjongjangu v Severnej Kórei v stredu 26. júla 2023.
debata (29)

Referuje o tom portál iDnes.cz. NPO Mašinostrojenija je jedna z popredných firiem ruského raketového a kozmického priemyslu už od čias ZSSR. Sústredí sa na vývoj hypersonických a balistických striel či satelitov.

Šojgu navštívil Kima
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Podľa informácií agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na expertov, sa hackeri z KĽDR do systému spoločnosti nabúrali zhruba na konci roku 2021. Rusi ich odhalili až v máji 2022. Za útokom podľa nich stoja skupiny ScarCruft a Lazarus.

Vzťahy Ruska a KĽDR posilnili obzvlášť sankcie Západu proti Moskve, v súvislosti ich vyvolanej agresie proti Ukrajine. Príkladom nového užšieho spojenectva bola návšteva ruského ministra obrany Sergeja Šojgua pri príležitosti výročia 70 rokov od konca kórejskej vojny. Šojgu a severokórejský vodca Kim Čong-un potvrdili spojenectvo svojich krajín proti „imperialistickému“ Západu.

KĽDR prehliadka vojenská vojna výročie Čítajte viac Šojgu jasal na robustnej prehliadke zbraní v KĽDR. Kim sa chválil balistickými strelami (VIDEO)

Hacknutie ruskej firmy ukazuje, že KĽDR je ochotná špehovať aj svojich najbližších spojencov, pokiaľ tým získa cenné znalosti pri rozvoji vlastného vojenského potenciálu, tvrdí agentúra Reuters. Niekoľko mesiacov po nabúraní do ruského systému Kim Čong-un predstavil nový vývoj v balistickom programe. Nie je jasné, či severokórejskí inžinieri vychádzali z dokumentov Moskvy.

Nabúranie do serverov NPO Mašinostrojenija prišiel tím amerických bezpečnostných výskumníkov SentinelOne po tom, čo jeden IT pracovník spoločnosti omylom zverejnil internú komunikáciu firmy pri pokuse útok vyšetriť. Pracovník nahral dokumentáciu na súkromný portál používaný výskumníkmi kybernetickej bezpečnosti po celom svete, kde chcel zverejniť dôkazy o napadnutí.

„To, akým spôsobom boli informácie odhalené, je na smiech,“ vyhlásil nezávislý expert na počítačovú bezpečnosť Nicholas Weaver, ktorý potvrdil pravosť dokumentácie.

Rusko, KĽDR, Kim  Čong-un, Putin Čítajte viac Moskva hľadá spojencov v KĽDR. Je to blízky a dlhoročný partner, povedal Šojgu

Podľa Toma Hegela, bezpečnostného analytika SentinelOne, zverejnené údaje poskytujú vzácny pohľad do tajných kybernetických operácií. Tiež odhaľujú fungovanie firmy kritickej dôležitosti pre ruský vojenský priemysel.

KĽDR je označovaná za „hackerskú superveľmoc“. Cez kybernetické útoky získava potrebné peniaze na financovanie svojej ekonomiky a vojenských projektov. Dáva nimi aj najavo svoju nevôľu, ako tomu bolo v prípade filmovej spoločnosti Sony a jej satirického filmu o Kim Čong-unovi. Útočníci ukradli a zverejnili mnohé citlivé údaje firmy.

kyber, hacker, PC, notebook, kód Čítajte viac Hekeri prenikli do kritickej infraštruktúry USA. Washington obviňuje Čínu, Peking to odmieta
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #hackeri #KĽDR #balistické rakety #vojna na Ukrajine