Šojgu jasal na robustnej prehliadke zbraní v KĽDR. Kim sa chválil balistickými strelami (VIDEO)

Severná Kórea pri vojenskej prehliadke v Pchjongjangu predviedla balistické rakety a nové útočné drony. Procesia, usporiadaná vo štvrtok večer pri príležitosti 70. výročia konca kórejskej vojny, prizeral severokórejský vodca Kim Čong-un a delegácie z Číny a Ruska vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungna písala s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie severokórejských médií agentúra Reuters.

28.07.2023 11:26
KĽDR prehliadka vojenská vojna výročie Foto:
Na snímke zľava ruský minsiter obrany Sergej Šojgu, severokórejský líder Kim Čong-un a člen vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čung sledujú veľkú nočnú vojenskú prehliadku pri príležitosti 70. výročia ukončenia kórejskej vojny v Pchjongjangu 27. júla 2023.
debata (62)

Prítomnosť zástupcov z Pekingu a Moskvy na podujatí, kde KĽDR bez ostychu ukázala balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice – ktoré Bezpečnostná rada OSN s podporou Ruska i Číny zakázala – je podľa Reuters v kontraste s predchádzajúcimi rokmi, keď sa obe krajiny snažili od jadrového programu Pchjongjangu dištancovať.

Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čunga, na prehliadke zbraní v Severnej Kórey. / Zdroj: Profimedia

Severná Kórea dnes ukázala medzikontinentálne balistické rakety Hwasong-17 a Hwasong-18, napísala severokórejská štátna agentúra KCNA. Obe rakety majú podľa predpokladov dostatočný dolet na to, aby zasiahli ciele aj na východnom pobreží USA. Nad hlavami desiatok tisíc divákov preleteli aj nové útočné a špionážne drony, píšu severokórejské mé­diá.

Rusko, KĽDR, Kim  Čong-un, Putin Čítajte aj Moskva hľadá spojencov v KĽDR. Je to blízky a dlhoročný partner, povedal Šojgu

Nie je jasné, či k zhromaždeným davom civilistov a vojakom prehovoril aj severokórejský vodca, štátne médiá však podľa agentúry AP zhrnuli prejav severokórejského ministra obrany Kang Son-nama, ktorý sa ostro vymedzil proti Spojeným štátom.

Najnovšia ukážka vojenskej sily KĽDR prichádza v čase, keď je napätie na Kórejskom polostrove najvyššie za posledné roky. Severná Kórea v posledných mesiacoch rekordne navýšila testy zbraní, na čo vojenskými cvičeniami reagoval Soul s Washingtonom.

vojenské cvičenie Južnej Kórei a Ameriky, tanky K-2 Čítajte aj Odpoveď pre KĽDR. USA a Južná Kórea nacvičujú obrovské vojenské manévre pre prípadný útok

KĽDR tento rok na prehliadku pozvala ruskú a čínsku delegáciu prvýkrát od pandémie covidu-19. Podľa odborníkov agentúry AP sa Kim snaží vymaniť z diplomatickej izolácie a zviditeľniť svoje partnerstvo s autoritárskymi spojencami, aby čelil tlaku Spojených štátov.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Severná Kórea #balistické rakety #Sergej Šojgu #vojenská prehliadka #Pchjongjang #vojenské drony