Moskva hľadá spojencov v KĽDR. Je to blízky a dlhoročný partner, povedal Šojgu

Rusko posilní obrannú spoluprácu so Severnou Kóreu, uviedol v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu po stretnutí so svojím severokórejským náprotivkom Kang Sun-namom. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry AFP.

26.07.2023 13:43
Rusko, KĽDR, Kim  Čong-un, Putin Foto: ,
Severokórejský líder Kim Čong-un (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) počas summitu v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.
debata (12)

„Som presvedčený, že dnešné rozhovory prispejú k posilneniu spolupráce medzi našimi obrannými rezortmi,“ povedal Šojgu podľa vyhlásenia, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany.

Russia Putin Čítajte aj Tajný agent Steele: Putin opúšťa plány vyhrať vojensky. Rusko zlyháva, preto sa zamerali na jedno

Zároveň zdôraznil, že „Severná Kórea je pre Rusko dôležitým partnerov, s ktorým zdieľa hranicu a bohatú históriu spolupráce“. Ruský rezort obrany zverejnil tiež záznam zo stretnutie Šojgua pri okrúhlom stole so severokórejskými predstaviteľmi obrany.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video
KĽDR sa pochválila balistickou raketou Hwasong-17. Podľa odhadu expertov má dolet viac ako 15-tisíc kilometrov, teda dokáže zasiahnuť aj územie USA. Pozrite si video zo štartu rakety, ktoré zverejnil Pchjongjang.

Rusko ako jedna z mála krajín udržuje priateľské vzťahy so Severnou Kóreou. Uniknuté spravodajské informácie vlani v septembri naznačili, že Rusko kúpilo od Severnej Kórey „milióny“ delostreleckých granátov a rakiet. Vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine môže však Rusko podľa vojenských expertov nakúpiť od Severnej Kórey ešte viac vojenského vybavenia.

Ukrajina Rusko vojna Doneck Slavjansk ruiny Čítajte aj KĽDR tajne posiela Rusku do bojov na Ukrajine delostrelecké granáty, tvrdí Biely dom

Šojgu prišiel do Severnej Kórey na čele ruskej vojenskej delegácie, aby sa zúčastnil na oslavách 70. výročia uzavretia prímeria medzi oboma Kórejskými štátmi. Výročie doteraz platného prímeria, ktoré ukončilo boje v kórejskej vojne z rokov 1950 až 1953, pripadá na štvrtok. Technicky sú Severná a Južná Kórea ale stále vo vojne, pretože po prímerí nenasledovalo uzavretie mierovej zmluvy. Súčasťou osláv má byť vojenská prehliadka v severokórejskom hlavnom meste. V KĽDR sú prítomní aj čínski predstavitelia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #KĽDR #Severná Kórea #Sergej Šojgu