Po zvrhnutí prezidenta v Gabone zložil vojenský vodca junty prísahu ako hlava štátu

Veliteľ vojenskej junty v Gabone Brice Oligui Nguema zložil v pondelok prezidentskú prísahu. Stalo sa to necelý týždeň po zosadení prezidenta Aliho Bonga, ktorého rodina v tejto západoafrickej krajine vládla viac ako polstoročie. TASR správu prevzala z agentúry AP a AFP.

04.09.2023 14:31
Gabon, Libreville, junta, Afrika Foto:
Hovorca búriacich sa vojakov v štátnej televízii, keď oznamujú, že sa 30. augusta 2023 chopili moci v Libreville, hlavné mesto Gabonu.
debata

Generál Oligui zložil prísahu v prezidentskom paláci v hlavnom meste Libreville. Povedal, že armáda prevzala moc v krajine bez krviprelievanie a sľúbil, že zorganizovaním slobodných, transparentných a dôveryhodných volieb vráti moc ľudu. „S novou vládou zloženou zo skúsených ľudí dáme každému šancu na nádej,“ uviedol za potlesku prítomných.

Armáda minulý týždeň v miestnej televízii oznámila prevzatie moci, anulovanie výsledkov prezidentských volieb z 26. augusta a rozpustenie „všetkých inštitúcií“ vrátane vlády, parlamentu a ústavného súdu.

Udialo sa tak krátko po oznámení volebnej komisie, že prezidenta Aliho Bonga opätovne zvolili na tretie funkčné obdobie. Pri moci bol už 14 rokov. Aktéri prevratu vyhlásili, že Bongo čelí obvineniam z vlastizrady a zároveň oznámili zadržanie ďalších vládnych predstaviteľov.

Libanon / Streľba / Náboje / Vojak / Armáda / Čítajte aj Vojaci v Gabone ohlásili prevzatie moci, anulovanie volieb a zatvorenie hraníc. V Libreville je počuť streľbu

Generál Oligui je bratrancom zosadeného prezidenta Bonga a v roku 2020 sa stal veliteľom Prezidentskej stráže – elitnej armádnej jednotky. Podľa agentúry AP v minulosti pracoval ako osobný strážca otca zosadeného prezidenta Omara Bonga, ktorý v Gabone vládol od roku 1967 do svojej smrti v roku 2009.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Gabon #vojenská junta