Podozrivého z bombového útoku na japonského premiéra obvinili

Japonskí prokurátori v stredu obvinili muža, ktorý je podozrivý z aprílového útoku na predsedu japonskej vlády. Dospeli totiž k záveru, že podozrivý je duševne spôsobilý na trestnú zodpovednosť, uviedla agentúra Kjódó. Vznesenie obvinenia nasledovalo po troch mesiacoch psychiatrického vyšetrovania.

06.09.2023 08:01
japonsko, kimura, atentát Foto:
Rjúiči Kimura 15. apríla 2023 zaútočil na premiéra Fumia Kišidu v meste Wakajama na západe Japonska podomácky vyrobenou výbušninou.
debata

Dvadsaťštyriročný Rjúiči Kimura 15. apríla zaútočil na premiéra Fumia Kišidu v rybárskom prístave v meste Wakajama na západe Japonska podomácky vyrobenou výbušninou. Predseda vlády vyviazol bez zranení, no dvaja ďalší ľudia, vrátane policajta, utrpeli ľahké zranenia. Kimuru polícia zatkla na mieste útoku, muž odmieta vypovedať.

Kimura čelí obvineniu z pokusu o vraždu. Vyšetrovatelia totiž na základe testov stanovili, že podomácky vyrobená bomba v rúre, použitá pri útoku, mohla byť smrtiaca.

Útok sa odohral pred miestnymi voľbami a pred doplňovacími voľbami na uvoľnené miesta v parlamente. Tesne pred Kišidovým prejavom Kimura z davu hodil rúru s bombou na asi desať metrov vzdialeného premiéra. Toho strážcovia evakuovali do bezpečia, zatiaľ čo výbušné zariadenie o asi 50 sekúnd neskôr explodovalo.

Fumio Kišida, Japonsko Čítajte viac Japonského premiéra evakuovali po výbuchu 'dymovej bomby', podozrivého zadržali

K útoku došlo necelý rok po tom, ako bol bývalý premiér Šinzó Abe smrteľne postrelený pri prejave na západe Japonska. Atentát otriasol krajinou, v ktorej je násilie s použitím zbraní a výbušnín zriedkavé.

Podľa súdnych dokumentov mohol Kimura k vláde pociťovaný nenávisť, pretože nemohol v minuloročných voľbách kandidovať do hornej komory parlamentu. Vlani v júni podal žalobu na štát, v ktorej sa domáhal odškodného vo výške 100 000 jenov (asi 633 eur). Argumentoval, že požiadavky, aby kandidát dosiahol aspoň 30 rokov a aby za účasť vo voľbách zložil kauciu vo výške troch miliónov jenov (takmer 19 000 eur), odporujú ústave, ktorá zaručuje rovnosť pred zákonom. Kimura tiež súdu predložil dokument kritizujúci vládu za usporiadanie štátneho pohrebu expremiéra Abeho bez parlamentnej rozpravy. Takúto „výzvu demokraciu nemožno tolerovať“, tvrdil.

Žalobu zamietol okresný súd v novembri. Rozhodnutie v máji tohto roku potvrdil vrchný súd v Osake. Kimura sa proti rozhodnutiu ďalej neodvolával, dodala Kjódó.

Fumio Kišida Čítajte aj Nepomohla ani Kišidova ochutnávka rýb. Rybári chcú žalobou zastaviť vypúšťanie vody z Fukušimy
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #pokus o atentát #Fumio Kišida