Moskva útočí nebezpečne blízko. Aktivuje NATO článok 4? Do Rumunska dopadli časti ruského dronu

Rumunský minister obrany Angel Tîlvăr potvrdil, že časti ruského dronu dopadli na rumunské územie po tom, ako útočil na ukrajinský prístav na Dunaji. Politik sa tak vyjadril pre televíziu A3CNN, keď v stredu navštívil oblasť dopadu.

06.09.2023 15:04 , aktualizované: 15:31
rumunsko, drony Foto:
Rumunský minister obrany Angel Tîlvăr potvrdil, že úrady dnes našli úlomky podozrivého ruského bezpilotného lietadla asi 100 metrov od hranice s Ukrajinou.
debata (172)

Rumunské ministerstvo obrany začiatkom týždňa pôvodne poprelo správy o tom, že časti dronu dopadli na rumunský breh Dunaja, pripomína televízia CNN na svojej webstránke. Dnes rumunský minister obrany Tîlvăr potvrdil, že úrady našli úlomky podozrivého ruského bezpilotného lietadla asi 100 metrov od hranice s Ukrajinou.

Ruský dron v Rumunsku? Čaputová o bezpečnostnej situácii
Video
Zdroj: TV Pravda

Článok 4 v Severoatla­nickej zmluve sa uvádza, že strany budú spoločne konzultovať vždy, keď podľa názoru akejkoľvek z nich bude ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť akejkoľvek zmluvnej strany.

S čím sa NATO dokáže postaviť na východe proti Rusku?
Video
NATO sa opevňuje na východnom krídle. Rozhodlo o posilnení jednotiek na východnom krídle a štruktúry posilnenej predsunutej prítomnosti vznikajú okrem Poľska a Pobaltia aj v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Pozrite si video NATO, ako by to malo fungovať. / Zdroj: NATO

Rumunská agentúra Agerpress s odvolaním na vládne zdroje napísala, že úlomky môžu byť staršie a nemusia pochádzať z najnovších ruských útokov na Izmajil. Úlomky údajne našli 100 metrov od Dunaja v oblasti s bujnou vegetáciou.

Rumunsko, Klaus Iohannis Čítajte aj Rumunsko odsudzuje útok na hraniciach, eskaluje tým napätie. Blinken: Budeme brániť každý kúsok NATO

Rumunský prezident Klaus Iohannis vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s tým, že k novým útokom na Ukrajinu došlo „veľmi blízko“ hraníc s Rumunskom. Spresnil, že útoky boli zaznamenané len 800 metrov od hranice Rumunska s Ukrajinou. Zároveň ubezpečil, že na rumunské územie nedopadol žiaden dron ani jeho časť.

Budova, ktorú zasiahol raketový útok ruskej...
Hasiči zasahujú po raketovom útoku ruskej...
+3Budova, ktorú zasiahol raketový útok ruskej...

Ukrajinské dunajské prístavy sa v ostatných týždňoch stali terčmi intenzívneho ruského bombardovania, keďže Rusko po júlovom kolapse čiernomorskej obilnej iniciatívy útočí na ukrajinské sklady s obilím a infraštruktúru. Mnohé z útokov dopadli tesne pri hranici Rumunska, ktoré je členom NATO. Rumunské ministerstvo obrany odsúdilo útok zo začiatku týždňa a označilo ho za „neoprávnený a v hlbokom rozpore s pravidlami medzinárodného humanitárneho práva“.

V stredu si ruský útok v ukrajinskej Odeskej oblasti, ktorou Dunaj preteká, vyžiadal život jedného poľnohospodára.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #NATO #Dunaj #Rumunsko #Odesa #vojna na Ukrajine