Severná Kórea uviedla do prevádzky svoju prvú taktickú jadrovú ponorku

Severná Kórea spustila na vodu svoju novú "taktickú jadrovú útočnú ponorku" schopnú vykonať nukleárny útok spod vody. Uviedli to v piatok severokórejské štátne médiá, podľa ktorých ide o súčasť jadrového vyzbrojovania armády, informovali o tom agentúry Jonhap a AFP.

08.09.2023 08:10
KĽDR, ponorka, severná kórea Foto: ,
Nová "taktická jadrová útočná ponorka", ktorú spustila Severná Kórea na vodu na neznámom mieste 6. septembra 2023.
debata (8)

Na spustení ponorky, ktoré sa konalo v stredu, sa zúčastnil severokórejský vodca Kim Čong-un, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Kim podľa nej žiadal, aby boli námorné sily Severnej Kórey (KĽDR) vybavené taktickými jadrovými zbraňami. Oznámil tiež plány vyvinúť ponorku s jadrovými pohonom.

„Slávnostné spustenie ponorky ohlásilo začiatok novej kapitoly posilňovania námorných síl KĽDR a jasnejšie ukázalo pevnú vôľu Kórejskej strany práce a vlády KĽDR naďalej kvalitatívne a kvantitatívne posilňovať jadrové odstrašovanie štátu v záujme regionálneho a svetového mieru a bezpečnosti,“ napísala KCNA.

Ponorka č. 841, pomenovaná Hrdina Kim Kun Ok po severokórejskej historickej osobnosti, je podľa štátnych médií pripravená na skúšobnú plavbu. Bude patriť do flotily hliadkujúcej vo vodách medzi Kórejským polostrovom a Japonskom, uviedla agentúra Reuters.

Izolovaný režim ďalšie podrobnosti neposkytol. Zverejnené fotografie však naznačujú, že ponorka je vybavená desiatimi trubicami na odpaľovanie rakiet.

zväčšiť Nová "taktická jadrová útočná... Foto: SITA/AP, KCNA
kľdr, ponorka, severná kórea Nová "taktická jadrová útočná ponorka", ktorú spustila Severná Kórea na vodu na neznámom mieste 6. septembra 2023.

Predstaviteľ juhokórejskej armády schopnosti novej ponorky spochybnil. „Analýza vonkajších prvkov tejto severokórejskej ponorky zatiaľ ukazuje, že jej časti boli zväčšené, aby mohla niesť raketu,“ povedal novinárom zástupca generálneho štábu. „Usudzuje sa však, že nie je v takom stave, aby bola schopná normálnej prevádzky.“

Severná Kórea má podľa odhadov 70 – 90 ponoriek s dieselovým pohonom, čo je jedna z najväčších ponorkových flotíl na svete. Ide však prevažne o starnúce plavidlá schopné odpaľovať len torpéda a míny, nie rakety.

Novú ponorku predstavili v čase, keď sa KĽDR pripravuje v sobotu osláviť 75. výročie svojho založenia. Pchjongjang tiež posilňuje vojenskú spoluprácu s Ruskom a Čínou v kontexte rastúcej trojstrannej bezpečnostnej spolupráce medzi Soulom, Washingtonom a Tokiom.

Objavili sa správy, že Kim by mohol budúci týždeň cestovať do Vladivostoku na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a hovoriť s ním o možnej zbrojnej dohode. Juhokórejská tajná služba uviedla, že Rusko koncom júla navrhlo spoločné námorné cvičenia s KĽDR a Čínou.

putin, kim Čítajte viac Putin s Kimom si vypisujú listy a ich krajiny doťahujú dodávky zbraní
8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #ponorka