Počet obetí záplav v Líbyi vzrástol na asi 5 200, tvrdí vláda na východe

Počet obetí ničivých záplav na východe Líbye sa zvýšil na približne 5 200 mŕtvych. Uviedol to v utorok hovorca ministerstva vnútra jednej z dvoch súperiacich vlád krajiny pre agentúru DPA. Tá upozorňuje, že tieto údaje nebolo zatiaľ možné nezávisle overiť.

12.09.2023 13:13 , aktualizované: 20:19
Líbya / Derna / Záplavy / Foto: ,
Bahno a materiálne škody, ktoré spôsobili záplavy v dôsledku búrky Daniel v líbyjskom prístavnom meste Derna 12. septembra 2023
debata (1)

Stále pokračujú záchranné operácie a vyslobodzovanie tiel osôb, ktoré zahynuli pri záplavách, uviedol hovorca ministerstva vnútra líbyjskej vlády sídliacej na východe krajiny Tarek al-Kharraz.

Dodal, že záplavy zničili alebo zmyli do mora štvrtinu východolíbyjského mesta Derna, ktoré bolo po ničivej búrke Daniel najviac zasiahnuté záplavami. Počas búrky sa tam pretrhli dve priehrady. Líbyjské záchranné služby predtým informovalo o najmenej 2 300 mŕtvych.

Líbya / Mardž / Čítajte viac Záplavy v Líbyi môžu mať tisíce obetí. Len v meste Darna malo prísť o život 2-tisíc ľudí

Predstaviteľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Támir Ramadán povedal, že presný počet mŕtvych v dôsledku záplav nie je zatiaľ známy, mohlo by ich ale byť aj niekoľko tisíc.

„Počet nezvestných je v tisíckach a očakáva sa, že počet mŕtvych dosiahne 10-tisíc,“ povedal minister zdravotníctva Usmán Abdal Džalíl televíznej stanici Al-Masar.

Vláda požiadala o medzinárodnú pomoc

„Humanitárne potreby ďaleko presahujú kapacity líbyjského Červeného polmesiaca, a dokonca aj kapacity vlády,“ uviedol Ramadán. „Východolíbyjská vláda preto požiadala o medzinárodnú pomoc,“ povedal.

Premiér líbyjskej vlády národnej jednoty pôsobiacej na západe krajiny Abdal Hamíd Dbaíbá na sieti X napísal, že do postihnutej oblasti bolo vyslané lietadlo so 14 tonami pomoci. Lietadlo smerujúce do Benghází má na palube okrem iného lieky a zdravotnícke vybavenie a cestuje ním aj 87 zdravotníkov.

Vyslanie humanitárnej pomoci a pátracích tímov ponúkli aj viaceré krajiny, vrátane Egypta, Tuniska, Alžírska, Turecka, Spojených štátov, Talianska či Francúzska.

„Vrátil som sa z Derny. Je to obrovské nešťastie. Všade ležia telá – v mori, v údolí i pod budovami,“ povedal agentúre Reuters telefonicky minister civilného letectva. „Počet tiel nájdených v Derne presahuje tisícku. Očakávame, že konečná bilancia bude naozaj vysoká. Nepreháňam, keď poviem, že 25 percent mesta je preč. Veľa domov spadlo,“ dodal.

Spravodajca agentúry Reuters cestou do mesta, ktoré malo pred katastrofou okolo 90-tisíc obyvateľov, videl na kraji cesty prevrátené autá, popadané stromy a opustené, zatopené domy. Na videonahrávkach zverejnených na internete bolo vidieť široký prúd vody pretekajúcej mestom.

Líbyjské úrady na východe krajiny vyhlásili stav mimoriadnej núdze, nechali uzavrieť školy a obchody a vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

Búrka Daniel zasiahla v noci na nedeľu východné pobrežie Líbye. Okrem Derny vyčíňala aj v mestách Džabal al-Achdar či Benghází.

V šesťmiliónovej Líbyi panuje chaos od povstania v roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina, ktorá čelí zle fungujúcej infraštruktúre, je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany sa opierajú o podporu miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #záplavy