Zadržali piatich ľudí podozrivých z účasti na masakre v Srebrenici

Bosnianska polícia v utorok zadržala piatich ľudí podozrivých z účasti na genocíde moslimských civilistov v Srebrenici z roku 1995. TASR správu prevzala z agentúry AP.

12.09.2023 19:13
srebrenica, mladič, hrob Foto: ,
Žena sa skláňa nad hrobom člena jej rodiny na pietnom mieste v meste Potočari pri Srebrenici po tom, ako haagský tribunál rozhodol o odsúdení Ratka Mladiča na doživotie.
debata (2)

Súčasťou policajnej operácie boli razie v niekoľkých mestách v Republike srbskej, kde dominujú bosnianski Srbi, uvádza sa vo vyhlásení policajnej štátnej agentúry Úrad pre vyšetrovanie a ochranu (SIPA) v Bosne a Hercegovine. Ďalšie podrobnosti úrady nezverejnili.

Miestny spravodajský server Klix.ba uviedol, že zadržanými sú bývalí príslušníci a vojaci bosnianskosrbských síl, ktorí údajne pomohli zajať a zabiť približne 70 mužov a chlapcov a jednu ženu počas masakry v Srebrenici.

Bosnianskosrbské jednotky sa 11. júla 1995 zmocnili mesta Srebrenica, odkiaľ umožnili odchod ženám a deťom, následne však zavraždili približne 8 000 moslimských mužov a starších chlapcov, čo dva medzinárodné súdy označili za genocídu.

Predstavitelia Republiky srbskej v Bosne a Hercegovine túto genocídu stále popierajú.

Zverstvá v Srebrenici boli tými najhoršími počas občianskej vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992–1995, v ktorej zahynulo približne 100 000 ľudí.

Čatičová Čítajte viac Srebrenická matka už syna nepochová
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #genocída #Srebrenica