Na ostrov Lampedusa prišlo za jediný deň päťtisíc migrantov vo viac ako 100 plavidlách

Taliansky Červený kríž v stredu upozornil na humanitárne podmienky na sicílskom ostrove Lampedusa po tom, ako tam v priebehu jedného dňa vo viac ako 100 rôznych člnoch dorazilo viac ako päťtisíc migrantov. Pašeráci zo severnej Afriky využili na vylodenie pokojné more.

13.09.2023 15:01
migranti, taliansko, lampedusa Foto: ,
Pohľad na loď Ocean Viking s najmenej 200 migrantmi na palube v Talianskom Neapole. 28. august 2023.
debata (4)

Podľa štátneho vysielateľa RAI však neďaleko pobrežia zomrelo päťmesačné dieťa, keď sa jeden z člnov prevrátil. Zvyšných 46 pasažierov, vrátane jeho matky, zachránila neďaleká loď talianskej pobrežnej stráže.

Červený kríž vyzval taliansku vládu, aby urýchlene previezla migrantov na pevninu. Ich personálu sa síce podľa vyhlásenia podarilo udržať situáciu pod kontrolou, no vylodenie z viac ako 100 lodí podľa nich prekračuje hranice únosnosti. Jediné prijímacie centrum pre migrantov na ostrove má podľa agentúry AP kapacitu približne 400 ľudí.

Napriek sľubom talianskej pravicovej vlády, že potlačí príchody migrantov, a napriek dohodám s Tuniskom, ktoré uzavrela Európska únia s cieľom zastaviť ich prílev, počet zúfalých ľudí, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú plavbu cez Stredozemné more, stále stúpa.

Podľa štatistík talianskeho ministerstva vnútra tento rok v člnoch dorazilo už viac ako 115-tisíc ľudí, čo je takmer dvojnásobok oproti 63-tisíc v rovnakom období minulého roka, zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 41-tisíc.

Najviac migrantov zatiaľ v tomto roku pochádza z Guiney, Pobrežia Slonoviny a Tuniska.

Smer, Ľuboš Blaha, Robert Fico, Zvolen, oslavy, SNP, Miroslav Suja Čítajte aj Smer vyzval vládu, aby pre migráciu zatvorila hranice s Maďarskom. Podľa premiéra by to nebolo efektívne
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Lampedusa #migrácia #migranti