Ďalší ničivý úder na Kryme. Po ponorke sa Ukrajine podarilo zlikvidovať systém S-400

Ukrajina v noci na dnes zničila ruský systém protivzdušnej obrany neďaleko mesta Jevpatorija na západe Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské tajné služby. Ukrajinské námorníctvo spolu s tajnou službou SBU počas špeciálnej operácie zničilo ruský systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf, uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje server Ukrajinska pravda.

14.09.2023 10:45
s-400, raketový systém, vojna na Ukrajine,... Foto:
Snímka z videa, ktoré zverejnila Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR), v momente výbuchu ruského systému S-400 Triumf. Záber z 23. augusta 2023.
debata (274)

Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že dnes ráno nad Krymom armáda zostrelila 11 ukrajinských dronov. Obyvatelia Jevpatorije na sociálnych sieťach uviedli, že okolo 05:40 miestneho času (04:40 SELČ) počuli silný výbuch, pričom telegramový kanál Krymský vietor zverejnil tiež video, na ktorom na obzore stúpa stĺp hustého dymu.

Ukrajinské drony najprv podľa ukrajinských médií zneškodnili radary a antény ruského systému. Námorníctvo potom „oslepený“ Triumf zasiahlo dvoma protilodnými strelami Neptún, ktoré sa používajú aj na útok na pozemné ciele.

Ukrajinci zničili systém S-400. Ruská protivzdušná obrana sa nevie brániť
Video
Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR) oznámila, že sa jej na okupovanom Kryme podarilo zničiť ruský protilietadlový raketový systém S-400. / Zdroj: GUR

Ukrajinské obranné spravodajstvo pred troma týždňami tiež potvrdilo zničenie totožného raketového systému a jeho obsluhy. Explózie nastali pri obci Olenivka na Myse Tarchankut a zničili ruský protiletecký raketový systém ďalekého a stredného dosahu S-400 Triumf.

s-400, raketový systém, vojna na Ukrajine, Rusko, PVO, Čítajte viac Bolestivý úder pre Rusov. Ukrajinci im odpálili S-400 Triumf na Kryme (VIDEO)

Zničený systém S-400 Triumf, ktorý Rusko používa od roku 2007, má podľa ukrajinských médií hodnotu 1,2 miliardy dolárov. Vyrába ho ruská zbrojovka Almaz-Antej a je určený na obranu proti strategickému a taktickému letectvu protivníka, proti útoku balistických rakiet a nadzvukových bojových prostriedkov. Systém je podľa výrobcu schopný zasahovať ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

274 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Ukrajina #Krym #vojna na Ukrajine #S-400 Triumf #systém protivzdušnej ochrany