Syn amerického prezidenta bude čeliť trom obvineniam. Týkajú sa drog aj nákupu a držby zbraní

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, bol dnes na súde v americkom Delaware obvinený z troch zločinov súvisiacich s nákupom a držaním zbraní v čase, keď bol aktívnym užívateľom drog.

14.09.2023 20:45 , aktualizované: 21:09
Hunter Biden Foto: ,
Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena
debata (17)

Dve obvinenia sa týkajú incidentu, keď Biden mladší podľa prokuratúry v roku 2018 klamal, keď pri nákupe revolvera Colt Cobra na formulári uviedol, že nelegálne látky neužíva. Tretie obvinenie súvisí s údajným prípadom, keď 53-ročný Biden mladší tú istú zbraň už vlastnil, a pritom si bol vedomý, že je užívateľom drog.

Obvinenia prichádzajú asi mesiac po tom, čo sa prokurátorom a obhajcom Bidena mladšieho nepodarilo uzavrieť mimosúdnu dohodu o jeho trestnom stíhaní. Vtedajšia dohoda sa týkala aj dvoch údajných trestných činov súvisiacich s daňami.

Tie však podľa denníka The New York Times prokurátori môžu ešte stále vzniesť. Súčasná trojica obvinení podľa agentúry AP nesie maximálny trest odňatia slobody desať rokov v prvých dvoch prípadoch a päť rokov v treťom prípade.

Rozhodnutie o obvinení dnes podpísal prokurátor David Weiss, ktorého minister spravodlivosti Merrick Garland v auguste vymenoval v kauze za zvláštneho vyšetrovateľa. Ide o mechanizmus, ktorý americká vláda využíva pri vyšetrovaní mimoriadne politicky citlivých káuz, Garland vlani takto vymenoval prokurátora Jacka Smitha, aby dohliadal na vyšetrovanie týkajúce sa exprezidenta Donalda Trumpa.

Osoba prezidentovho syna, konkrétne jeho podnikateľské aktivity, je už dlho prostriedkom na kritiku Bidenovej administratívy zo strany pravicového krídla Republikánskej strany. Kauza sa v priebehu rokov stala predmetom divokých špekulácií. Údajným prepojením lídra Demokratickej strany Bidena s podnikaním jeho syna sa už niekoľko mesiacov zaoberajú republikánski kongresmani, dôkazy sa im však zatiaľ odhaliť nepodarilo.

Kevin McCarthy Čítajte viac Republikán McCarthy dal súhlas so začatím ústavnej žaloby na Bidena

Kauza nabrala vývoj tento týždeň, keď predseda americkej Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy súhlasil so začatím procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Bidena. Ten podľa McCarthyho klamal americkému ľudu o zahraničných aktivitách svojho syna Huntera. Vyšetrovanie kongresmanov sa podľa McCarthyho zameria na obvinenie zo zneužitia právomocí, obštrukcie a korupcii.

Biely dom tvrdenia v stredu označil za neopodstatnené a bez dôkazov. Republikáni sa podľa Bidena usilujú o impeachement v rámci širšej snahy destabilizovať demokratickú vládu.

K dnešnému obvineniu Huntera Bidena sa Biely dom zatiaľ nevyjadril, v skorších vyhláseniach však dával prezident Biden najavo, že jeho administratíva sa vo vyšetrovaní jeho syna nijako neangažuje.

„Ako sme uviedli už mnohokrát v minulosti prezident sa nezúčastnil so svojím synom žiadnych obchodných aktivít… prezident svojho syna miluje a je naňho pyšný, že prevzal zodpovednosť za svoje činy a snaží sa dať svoj život dohromady“ uviedol v júni hovorca Bieleho domu Ian Sams.

Hunter Biden Čítajte viac Dohoda s Bidenovým synom stroskotala, Hunter môže skončiť pred súdom
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Hunter Biden