Počet obetí požiarov na Havaji klesol na 97

Počet obetí augustových požiarov na havajskom ostrove Maui podľa spresnených údajov klesol na minimálne 97. Úrady sa pred časom domnievali, že pri požiaroch zahynulo najmenej 115 ľudí, ale ďalšie testy ukázali, že od niektorých obetí mali viaceré vzorky DNA.

16.09.2023 09:58
Havaj / Lahaina / Foto: ,
Muž nesie kríže na pamiatku obetí usmrtených pri lesnom požiari v meste Lahaina 22. augusta 2023
debata

Policajný náčelník ostrova Maui John Pelletier uviedol, že zníženie počtu obetí je dôsledkom ďalšieho skúmania vzoriek DNA. Dodal, že úrady zatiaľ identifikovali 74 tiel. Počet nezvestných sa podľa neho znížil na 31 z predtým uvádzaných 41 osôb.

Zhorený strom stojí pred zničeným domom po...
Zhorené autá stoja pred zničeným domom po...
+6V meste Lahaina po požiari, Havaj.

Riaditeľ forenzného laboratória na ministerstve obrany USA John Byrd na tlačovej konferencii v piatok popoludní uviedol, že súčasný počet mŕtvych by sa mal považovať za minimálny, pretože je možné, že ešte narastie.

Stanovenie počtu obetí lesných požiarov v meste Lahaina z 8. augusta bolo obzvlášť komplikované kvôli škodám spôsobeným požiarmi a chaosu, keď sa ľudia snažili uniknúť, uviedli úrady. V niektorých prípadoch boli spolu s ľudskými pozostatkami neúmyselne zozbierané aj pozostatky zvierat.

Plamene na ostrove spustošili predovšetkým historické mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova a spálili tam asi tisíc domov. V meste, ktoré bolo v 19. storočí hlavným mestom bývalého Havajského kráľovstva, zhorel okrem iného 200 rokov starý kostol Waiola, na ktorého cintoríne sú pochovaní havajskí králi a kráľovné.

Herman Andaya Čítajte viac Mohli zachrániť životy. Sirény však nepustil, neľutuje to. Šéf úradu na Havaji skončil
debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #lesné požiare