Nórsky generál Kristoffersen: Putin veľmi dobre vie, že NATO neohrozuje Rusko

Stavy ruských jednotiek v polárnych oblastiach pri Nórsku klesli na pätinu a menej počtu vojakov, ktoré mali pred rozpútaním vojny Ruska proti Ukrajine, uviedol veliteľ nórskych ozbrojených síl Eirik Kristoffersen. Takéto oslabenie ruských síl podľa nórskeho generála svedčí o tom, že ruský prezident Vladimir Putin si veľmi dobre uvedomuje, že Severoatlantická aliancia nijako neohrozuje Rusko.

16.09.2023 21:02
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (155)

Nórsko, ktoré je členom NATO, má hranicu s Ruskom o dĺžke necelých 200 kilometrov. Škandinávska krajina tak susedí s polostrovom Kola, kde sa nachádza množstvo ruských jadrových zbraní a tiež Severná flotila s jadrovými ponorkami.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?

Video

Generál Eirik Kristoffersen dnes po stretnutí so svojimi náprotivkami z členských krajín NATO v Osle povedal, že Putin „veľmi dobre“ vie, že NATO nijako neohrozuje Rusko.

„Na našej hranici s Ruskom zostáva možno 20 percent alebo ešte menej (ruských) síl, než pred 24. februárom 2022,“ povedal na tlačovej konferencii s pripomienkou dátumu, kedy Putin vydal rozkaz k agresii voči susednej krajine. „Ak by (Putin) veril, že ohrozujeme Rusko, nemohol by presunúť svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam viedol vojnu,“ dodal Kristoffersen.

Tento vzorec ruského správania platí aj voči susednému Fínsku po tom, čo v apríli vstúpilo do NATO, poznamenal k veci predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer.

fínsko, rusko Čítajte viac Rusko necháva svoju vyše tisíc kilometrovú hranicu s novým členom NATO takmer nestráženú

Fínsko a Rusko zdieľajú hranicu dlhú približne 1300 kilometrov, pričom ruské jednotky pozdĺž tejto hranice oproti predvojnovému stavu oslabili obdobne ako na hranici s Nórskom.

„Rusi vedia, že NATO nie je hrozba, pretože na nich nemáme v úmysle zaútočiť. Inak by na pristúpenie Fínska (do aliancie) reagovali úplne inak,“ povedal holandský admirál Bauer na tlačovej konferencii. Rusi podľa neho síce o hrozbe NATO hovoria, ale fakticky sa správajú inak.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Putin sa bojí aj vlastnej ochranky. Ďalší bývalý člen jeho stráže prezradil paranoju šéfa Kremľa
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Nórsko #Vladimir Putin