V líbyjskom meste Darna postihnutom povodňami vypukli protesty

Stovky ľudí v pondelok protestovali v povodňami postihnutom líbyjskom meste Darna proti predstaviteľom štátnej moci, ktorých obviňujú zo zanedbania bezpečnosti. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

18.09.2023 22:56
Darna / Líbya / Foto: ,
Miestni odnášajú telá obetí ničivých záplav v líbyjskom meste Darna 13. septembra 2023
debata (2)

Demonštranti sa zhromaždili pred veľkou mešitou a skandovali heslá namierené proti východolíbyjskému parlamentu a jeho predsedovi Akílovi Sálihovi. Vo vyhlásení vyzvali na „urýchlené prešetrenie príčin a podniknutie právnych krokov proti osobám zodpovedným za túto katastrofu“. Žiadali tiež zriadenie kancelárie OSN v Darne, obnovu mesta, odškodnenie postihnutých obyvateľov a audit rozpočtu mestskej samosprávy .

Satelitné snímky zobrazujúce mesto Darna pred...
Satelitné snímky zobrazujúce mesto Darna pred...
+3Satelitné snímky zobrazujúce mesto Darna pred...

Politici a analytici sa zhodujú na tom, že v dôsledku chaosu po páde a zabití líbyjského diktátora Muammara Kadáfího v roku 2011 sa mesto dostalo do zlého stavu a došlo k zanedbaniu dôležitej infraštruktúry. Svetová meteorologická organizácia (WMO) upozornila, že väčšine úmrtí v dôsledku povodní v Líbyi sa mohlo zabrániť, ak by systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne.

Líbya, záplavy Čítajte viac Záplavy v Líbyi majú viac ako 11-tisíc obetí, takmer 4-tisíc už identifikovali

Rozsiahle povodne v prístavnom meste Darna spôsobila búrka Daniel, ktorá sa východnou časťou Líbye prehnala 10. septembra. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve priehrady, na ktorých hlásili prvé praskliny už v roku 1998.

Pohľad na mesto Darna po ničivých záplavách 12....
Miestni a záchranári hľadajú preživších záplav...
+30Ľudia prehľadávajú trosky zničených budov po...
Povodne si vyžiadali tisícky obetí a nezvestných. Organizácia Spojených národov upozorňuje, že desiatky tisíc ďalších obyvateľov prišli o strechu nad hlavou, nemajú prístup k pitnej vode a potravinám a v meste sa začínajú šíriť choroby.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #protesty #záplavy