Austin: Čas nie je na strane Putina, nikdy nie je na strane diktátorov. 'Supertanky' Abrams sú na ceste

Spojené štáty a spojenci poskytli Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou pomoc za viac ako 76 miliárd dolárov a s ďalšou dlhodobou pomocou môže Kyjev počítať.

19.09.2023 12:50 , aktualizované: 13:09
M1A1 Abrams Foto:
Americký tank M1A1 Abrams pri cvičení námornej pechoty.
debata (65)

Na úvod dnešného rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej základni Ramstein v Nemecku to vyhlásil americký minister obrany Lloyd Austin. Povedal tiež, že Ukrajina už čoskoro dostane sľúbené americké tanky Abrams a že USA na svojom území pomôžu s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16.

Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska
Video
Podľa odborníkov je to jeden z najlepších tankov, možno dokonca najlepší, na svete. Poľsko už vlani v apríli podpísalo so Spojenými štátmi dohodu o dodávke 250 tankov M1A2 Abrams SEPv3. Kontrakt má hodnotu 4,75 miliardy dolárov. A hovorí sa, že len čo bude mať Poľsko prvé Abramsy, poľské tanky PT-91 by mohli zamieriť na Ukrajinu. Pozrite si Abramsy na videu US Army.

„Ukrajinská protiofenzíva pokračuje v stabilnom postupe smerom vpred a smelí ukrajinskí vojaci prerážajú ťažko opevnené línie ruskej armády,“ povedal Austin pred 5. stretnutím členov tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

„USA a ďalší podporovatelia už poskytli Ukrajine obrannú pomoc za viac ako 76 miliárd dolárov,“ konštatoval Austin. Uviedol, že štáty kontaktnej skupiny, ktorá združuje spojenecké krajiny s cieľom koordinovať vojenskú pomoc určenú Ukrajincom, budú so zbrojnou podporou pokračovať, aby Ukrajina dostala, čo potrebuje.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

„Čas nie je na strane ruského prezidenta Vladimira Putina, čas nie je nikdy na strane diktátorov a agresie,“ povedal americký minister. Uviedol, že Ukrajinci a ukrajinská armáda zvádza tvrdé boje s ruskými jednotkami a že sa im darí stále postupovať.

nemecka polna nemocnica pre Ukrajinu Čítajte aj Zachránia ukrajinské životy. Berlín dodal Kyjevu poľnú nemocnicu a pošle aj ďalšie bojové vozidlá

„Putin sa snaží demoralizovať ukrajinský ľud, namiesto toho ale demoralizoval ruskú armádu,“ povedal Austin. Poukázal na to, že zatiaľ čo k Ukrajine a jej boju za demokraciu sa priklonil Západ, Kremeľ hľadá pomoc pri autoritárskych režimoch v Iráne a KĽDR.

Russia Putin Čítajte aj Tajný agent Steele: Putin opúšťa plány vyhrať vojensky. Rusko zlyháva, preto sa zamerali na jedno

Americký minister obrany poďakoval viacerým európskym štátom, okrem iného Nemecku, Holandsku, Dánsku či Poľsku za výraznú pomoc Ukrajine v podobe moderných tankov Leopard 2A6, protivzdušnej obrany a plánovaného poskytnutia stíhačiek F-16. Stíhačky prisľúbili Dánsko, Holandsko a Nórsko, výcvik pilotov sa bude uskutočňovať vo viacerých krajinách, okrem iného v Dánsku, Rumunsku a Británii. Austin dodal, že USA sa pripoja k výcviku ukrajinských pilotov.

Volodymyr Zelenskyj v Dánsku a Holandsku o stíhačkách F-16
Video

Kontaktná skupina sa podľa Austina musí ešte viac zamerať na podporu ukrajinskej protivzdušnej obrany vrátane dodávok striel. „Musíme sa snažiť viac. Vzdušná obrana chráni ľudské životy,“ dodal. Ukrajina doteraz dostala okrem iného protivzdušné systémy Patriot a Iris-T SLM.

Americký minister uviedol, že dôležité je zabezpečiť zásobovanie ukrajinských síl delostreleckou muníciou, ktorú armáda potrebuje na udržanie tempa bojov.

Dnešné rokovanie na základni Ramstein je prvé pre nového ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova, ktorý nahradil Oleksija Reznikova. Výmena sa odohrala na pozadí korupčných škandálov okolo nákupov pre bojujúcu armádu, ktoré vykonávalo ukrajinské ministerstvo obrany. Samotný Reznikov obvineniam z úplatkárstva nečelil.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #tanky #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní