Česi dodajú Ukrajine mocný arzenál, medzi nimi aj tanky a húfnice. Zaplatí to Dánsko a Holandsko

Česká republika sa dohodla s Dánskom a Holandskom, že za ich finančnej podpory bude dodávať české zbrane Ukrajine. Príslušný dokument dnes na okraj rokovania takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku podpísal so zástupcami Dánska a Holandska námestník českej ministerky obrany Daniel Blažkovec.

19.09.2023 14:12
české ministerstvo obrany, Daniel Blažkovec,... Foto:
Príslušný dokument o dodávkach zbraní na okraj rokovania takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku podpísal so zástupcami Dánska a Holandska námestník českej ministerky obrany Daniel Blažkovec.
debata (54)

Podľa českého ministerstva obrany bude dojednanie veľkou príležitosťou pre české firmy. Prvým čiastkovým projektom bude dar 15 modernizovaných tankov T-72EA.

Ruské tanky T-72 v bojoch na Ukrajine
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany RF

„Konkrétne pôjde o dodávky ďalších tankov, húfníc, ručných zbraní, bojových vozidiel pechoty, kapacít protivzdušnej obrany a prostriedkov elektronického boja či munície od firiem nášho obranného priemyslu,“ povedal Blažkovec. Ten v Ramsteine zastupoval ministerku Janu Černochovú, ktorá sa pôvodne rokovania chcela zúčastniť, nakoniec ale účasť odpovedala.

Kým spomínané tanky dostane Ukrajina v najbližšom čase, ďalšie zbrane dodávané na základe podpísanej dohody dostane ukrajinská armáda postupne v najbližších mesiacoch a roku 2024. Cieľom je podľa českého ministerstva obrany dlhodobá spolupráca a podpora ukrajinských ozbrojených síl.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

"Táto dohoda bude znamenať obrovský prínos pre ďalší rozvoj českého obranného priemyslu aj pre bezpečnosť ČR ako takej. Českí zbrojári sa vďaka nej stanú konkurencieschop­nejší na svetovom trhu. Súčasne pôjde o projekty s veľkým ekonomickým prínosom pre ČR, vrátane pracovných príležitostí pre našich občanov,“ uviedol Blažkovec.

M1A1 Abrams Čítajte aj Austin: Čas nie je na strane Putina, nikdy nie je na strane diktátorov. 'Supertanky' Abrams sú na ceste

S podobným modelom spolupráce má už Česko skúsenosti. V rámci projektu s USA a Holandskom zatiaľ odovzdalo Ukrajine 45 modernizovaných tankov T-72. O poskytnutí 15 modernizovaných tankov T-72 a 30 tankov Leopard 1 Ukrajine dnes informovala dánska televízia TV2 s odvolaním sa na ministra obrany Troelsa Poulsena. Ten povedal, že pri nákupe týchto tankov bude Kodaň spolupracovať s ďalšími krajinami.

Nielen zbrane. Nemecká nemocnica zachráni ukrajinské životy
Video
Nemecko dodalo Ukrajine úplne novú poľnú nemocnicu. Berlín to urobil prostredníctvom spoločnosťou Rheinmetall, ktorá má na starosti jej vytvorenie, školenie personálu a podporu. / Zdroj: Rheinmetall
54 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zbrane #Holandsko #Dánsko #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní