Švajčiarski poslanci schválil zákaz zahaľovania na verejnosti, hrozia pokuty

Švajčiarsky parlament prijal v stredu návrh zákona, ktorý zakazuje zahaľovanie tváre na verejnosti. Za porušenie hrozia pokuty do výšky až 1000 švajčiarskych frankov (1041,5 eur), informuje agentúra AP.

21.09.2023 08:59
debata (7)
zväčšiť Jednotlivé druhy moslimských odevov. Foto: Pravda
burka, nikáb Jednotlivé druhy moslimských odevov.

Návrh podporilo 151 z celkového počtu 200 poslancov dolnej komory parlamentu (Nationalrat). Proti hlasovalo 29 a ôsmi poslanci sa zdržali hlasovania. Iniciatívu Ja zum Verhüllungsverbot (Áno zákazu zahaľovania) v referende v marci 2021 podporilo 51,2 percenta obyvateľov krajiny.

Zákaz sa vzťahuje na nikáby, burky, tvárové masky či šatky na tvárach demonštrantov na verejných priestranstvách i vo verejných budovách. Existujú však aj výnimky.

Zahalené tváre budú naďalej povolené v modlitebniach, počas slávností, či zo zdravotných dôvodov. Úrady ich môžu povoliť aj počas demonštrácií, ak to bude potrebné pri uplatňovaní základných práv slobody prejavu a zhromažďovania, píše švajčiarsky parlament.

hidžáb, irán Čítajte viac Najvyšší súd v Česku podporil zahalenú moslimku

Podobné zákazy zahaľovania už schválili švajčiarske kantóny Ticino a Gallen, ako aj európske krajiny ako Belgicko či Francúzsko.

Nikáb je šatka zahaľujúca tvár, ktorá však ponecháva úzku štrbinu pre oči. Burka je odev zakrývajúci celé telo, videnie umožňuje len hustá sieťovina v oblasti očí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #nikáb #zahaľovanie tváre