Zelenskyj chcel vystúpiť v Kongrese. Je vyťažený, odbil ho republikán McCarthy a jeho žiadosť zamietol

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude rečniť na spoločnom zasadnutí amerického Kongresu, oznámil predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Namiesto toho prebehlo stretnutie medzi Zelenským a americkými zákonodarcami za zatvorenými dverami.

21.09.2023 18:05
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza do budovy Kapitolu vo Washingtone, 21. septembra 2023
debata (41)

Republikán McCarthy zamietol Zelenského žiadosť o vystúpenie v Kongrese, pričom to odôvodnil tým, že Kongres je momentálne vyťažený vzhľadom na nabitý legislatívny týždeň. Predseda snemovne navyše dodal, že Zelenskyj v Kongrese už vystúpil v decembri minulého roka.

Ukrajinský prezident sa však stretne s poslancami a senátormi za zatvorenými dverami. Podľa McCarrtyho ide o rovnaký spôsob, akým americkí zákonodarcovia nedávno prijali aj predsedu britskej vlády Rishiho Sunaka či taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú.

Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov.

Video

Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do Washingtonu, kde sa chystá rokovať o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. Stretnúť by sa mal aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, lídrami oboch komôr amerického Kongresu a vojenským vedením USA.

Ide o druhú Zelenského návštevu Washingtonu, odkedy Rusko vlani vo februári zaútočilo na susednú Ukrajinu. Biden sa so Zelenským stretne v Oválnej pracovni Bieleho domu. Nasledovať budú bilaterálne stretnutia, na ktorých sa zúčastní aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Čítajte viac Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres USA #Volodymyr Zelenskyj