„Obrovská chyba.“ Tisíce ľudí v Londýne žiadali návrat Británie do EÚ. Kayová: Politici nám klamali

More modrých a žltých farieb dnes zaplavilo centrum Londýna, kde tisíce demonštrantov požadovali opätovné pristúpenie Británie k Európskej únii. Národný pochod za znovupripojenie prilákal zhruba 3000 ľudí, ktorí prešli trasu od londýnskeho hotela Hilton na Parliament Square.

23.09.2023 19:02 , aktualizované: 20:56
Británia Londýn EÚ Protest Vstup Opätovný Foto: ,
Demonštranti sa účastnia na proteste za opätovný vstup Spojeného kráľovstva do EÚ v Londýne v sobotu 23. septembra 2023.
debata (27)

V cieli pochodu vystúpilo množstvo rečníkov, vrátane bývalého belgického premiéra Guya Verhofstadta či britskej aktivistky a poprednej zástankyne zotrvania Británie v EÚ Giny Millerovej. Informoval o tom britský server Independent.

„Myslím, že všetci mladí aj starí dobre vidia, že je to katastrofa,“ povedal dvadsaťtriročný Eric Stock zo severného Londýna, od hlavy až po päty natretý modrou farbou. „Z demokracie už nám toho veľa nezostalo. Vyjsť do ulíc je jedným z mála majákov demokracie, ktoré nám zostávajú,“ dodal.

Demonštranti niesli vlajky EÚ a transparenty s nápismi ako „Cesta k opätovnému vstupu do EÚ sa začína tu“ a podobne. Účastníci protestu sa zišli neďaleko Hyde Parku a následne pochodovali do štvrti Westminster, kde sídli vláda aj parlament.

Chyba, na ktorú doplácame

„Brexit bol obrovskou chybou, doplácame na to všetci, najmä robotnícka trieda a chudobnejší ľudia, a musíme s tým niečo urobiť,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia Peter Corr, ktorý pochádza z mesta Derby a pracuje ako vodič.

Ceira Sergeantová vedie mládežnícke krídlo hnutia za znovupripojenie k EÚ a v roku 2016, kedy sa konalo referendum o brexite, nemohla kvôli nízkemu veku ešte hlasovať. „Pevne verím, že sa za môjho života do EÚ vrátime. Za posledný rok sa toto hnutie exponenciálne rozrástlo,“ hovorí. „Všetci, ktorí sú pri moci, sa musia prebrať a vnímať, čo chcú predovšetkým mladí ľudia.“

dover Čítajte viac Čakalo sa aj 14 hodín. Londýn odmieta, že by za kolóny v Doveri mohol brexit

Ide o druhý ročník pochodu – hoci sa tohtoročná akcia rozbiehala pozvoľna, za slnečného počasia ľudí v dave pribúdalo podobne ako vlani, kedy sa nakoniec tiež zapojili tisíce ľudí. Účastníci pochodu chcú v prvom rade vrátiť na program dňa otázku opätovného pristúpenia k EÚ.

Dvadsaťdeväťročná Madeleina Kayová v úvode pochodu povedala, že po referende o brexite v roku 2016 si jej krajina prešla „temnou zmenou“. Kayová, ktorá v roku 2018 získala od nadácie Schwarzkopf ocenenie Mladý Európan roka, hovorí: „Bola som veľmi sklamaná, mala som pocit, že je to úplne iná krajina. Ale jediní ľudia, na ktorých sa hnevám, sú politici, pretože nám klamali."

„Opätovné pripojenie bude počas na dlhú trať, ale mladší ľudia hlasovali za zotrvanie v EÚ, a to je naša budúcnosť.“

Britský premiér Rishi Sunak v pondelok odmietol rokovať o novej dohode o obchode a spolupráci s EÚ. Reagoval tak na vyhlásenia lídra opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera, ktorý sľubuje vyjednať lepšiu pobrexitovú dohodu, ako je tá z roku 2020. Odmieta však opätovný vstup Británie do colnej únie a na jednotný trh EÚ.

Dohodu o obchode a spolupráci po brexite podpísal za Britániu v roku 2020 vtedajší premiér Boris Johnson. Dohodu majú obe strany spoločne prehodnocovať v päťročných intervaloch, prvýkrát to bude v roku 2025.

brexit, EÚ, demonštrácia, Veľká Británia Čítajte viac Vystúpenie z EÚ? Viac ako polovica Britov to považuje za chybu. Teraz by hlasovali inak

Referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ sa konalo 23. júna 2016. Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, za zotrvanie Británie v EÚ 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit