Boja sa o život a utekajú. Babajan: Z Karabachu odíde 120-tisíc etnických Arménov

Okolo 120 000 etnických Arménov, ktorí žijú v Náhornom Karabachu, odíde do Arménska, pretože sa obávajú etnických čistiek zo strany Azerbajdžanu. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedlo vedenie tohto odštiepeneckého regiónu.

24.09.2023 12:42
karabach Foto:
Na zábere z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany vo štvrtok 21. septembra 2023 etnickí Arméni prichádzajú do tábora ruských mierových síl neďaleko Stepanakertu v Náhornom Karabachu.
debata (3)

„Naši ľudia nechcú žiť na území, ktoré je súčasťou Azerbajdžanu. 99,9 percent z nich radšej opustí naše historické územia,“ povedal predstaviteľ karabašských Arménov David Babajan, ktorý je poradcom Samvela Šahramanjana, prezidenta samozvanej Republiky Arcach.

Delostrelectvom a raketami začal Azerbajdžan v utorkových ranných hodinách ostreľovať svoj Arménmi obývaný odštiepenecký región Náhorný Karabach v rámci „protiteroristickej operácie“, ktorej cieľom malo byť „nastolenie ústavného poriadku“, pripomenula agentúra DPA. Voči arménskym separatistom boli azerbajdžanské jednotky vo vojenskej presile. Separatisti sa v priebehu stredy vzdali.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v piatok na rokovaní vlády zopakoval, že nie je bezprostredne potrebné, aby etnickí Arméni v Karabachu opustili svoje domovy. Dodal však, že Arménsko je v prípade potreby pripravené prijať až 40 000 karabašských evakuantov.

karabach, arménsko, azerbajdžan Čítajte viac Arméni prišli o Karabach. Prídu Rusi o Arménsko?

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z „etnických čistiek a masových zverstiev“ voči arménskej populácii v Karabachu.

Azerbajdžan deklaruje, že chce tento región integrovať. Azerbajdžanský minister zahraničných vecí Džejhun Bajramov na pôde OSN avizoval, že jeho krajina je odhodlaná zaručiť obyvateľom Náhorného Karabachu „všetky práva a slobody“ v súlade s ústavou a medzinárodnými záväzkami v oblasti ľudských práv.

Radovan Geist Čítajte viac Náhorný Karabach: ďalšia európska dilema medzi zásadami a závislosťou
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach