Francúzsko vyhovie pučistom a odíde z Nigeru: Po veľvyslancovi aj 1 500 vojakov

Francúzsky veľvyslanec v Nigeri sa v nasledujúcich hodinách vráti do Francúzska. Dnes večer to v rozhovore s televíznou stanicou TF1 oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nigerská vojenská junta, ktorá sa moci chopila v júli, rozhodla na konci augusta o vyhostení veľvyslanca Sylvaina Ittého. Paríž však rozhodnutie neuznal a svojho diplomata ponechal na mieste. Najneskôr do konca roka odíde podľa Macrona zo západoafrickej krajiny aj 1500 francúzskych vojakov.

24.09.2023 21:38
niger Foto: ,
Pred colnými úradmi v Niamey v Nigeri sedia príslušníci nigerskej národnej gardy.
debata (12)

„V nasledujúcich hodinách sa náš veľvyslanec v Nigeri vráti do Francúzska,“ uviedol francúzsky prezident s tým, že ide o samostatné rozhodnutie Paríža. Na konci augusta francúzske ministerstvo zahraničia uviedlo, že vláda pučistov nemá právomoc veľvyslanca vyhostiť. V polovici septembra Macron povedal, že diplomat je v krajine držaný pučistami ako rukojemník.

Nigerskí vojaci na konci júla zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma a sami sa chopili moci. Ako jeden z dôvodov pre prevrat uviedli „zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu a zlé vládnutie“. Macron v rozhovore zopakoval, že Francúzsko aj naďalej uznáva ako hlavu štátu zosadeného prezidenta Bazouma.

Niger / Prevrat / Niamey / Čítajte viac Bol tam, keď armáda zorganizovala prevrat. Puč v Nigeri nebol podľa experta proruský

Francúzsky prezident ďalej oznámil, že končí vojenská spolupráca Francúzska s Nigerom. „V najbližších týždňoch a mesiacoch“ preto podľa neho zo zeme odíde zhruba 1500 francúzskych vojakov umiestnených v africkej krajine. Dokončené má byť stiahnutie do konca tohto roka.

Odchod francúzskych vojakov už skôr požadovali pučisti, Paríž to zo začiatku odmietal. Niger bol do prevratu partnerom Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu. Francúzsko, USA či Nemecko sa z tohto dôvodu tiež podieľali na výcviku nigerských vládnych jednotiek. Vojenské junty sa v predchádzajúcich rokoch pučom zmocnili vlády aj v Mali a Burkina Fase. Po Nigeri sa vojaci chopili tento rok moci aj v Gabone.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Niger #Emmanuel Macron