Londýnski policajti sa po zabití mladíka húfne zriekajú strelných zbraní

Viacero londýnskych policajtov sa rozhodlo odovzdať povolenie nosiť zbraň po obvinený jedného z nich z vraždy 24-ročného černocha. Informoval o tom v nedeľu hovorca Londýnskej metropolitnej polície (MPS). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

24.09.2023 22:02
británia polícia Foto: ,
Britská polícia sa zhromažďuje pred vstupom na štadión Oak Stand Kenilworth Road, ktorý je domovom Luton Town, pred futbalovým zápasom anglickej Premier League medzi Luton Town a West Ham United v anglickom Lutone v piatok 1. septembra 2023.
debata (8)

„Viacerí policajní dôstojníci sa rozhodli vzdať sa výkonu svojej zbrojnej povinnosti,“ uviedol hovorca MPS s tým, že za posledných 48 hodín k nim pribudli ďalší. Podľa BBC odovzdalo povolenie nosiť strelnú zbraň počas výkonu služby už viac ako 100 londýnskych policajtov.

Policajti v Británii zvyčajne nie sú ozbrojení, právo nosiť zbraň má len malá časť príslušníkov policajného zboru po absolvovaní príslušného výcviku. Takto vycvičení policajti bývajú nasadzovaní na ochranu dôležitých objektov vrátane parlamentu, diplomatických misií či letísk.

Obava o kolegov i rodiny

Nový spôsob policajného protestu prišiel po minulotýždňovom obvinení policajného dôstojníka. Vlani v septembri počas služby smrteľne postrelil do hlavy 24-ročného muža v juhovýchodnej časti Londýna. Muž po niekoľkých hodín zomrel.

londýn kráľovná alžbeta II. Čítajte viac V centre Londýna pobodali dvoch policajtov

„Mnohí (policajti) sa obávajú, ako toto obvinenie ovplyvní ich, ich kolegov a ich rodiny. Obávajú sa, že to signalizuje posun v spôsobe, akým sa budú posudzovať ich rozhodnutia v najnáročnejších situáciách,“ poznamenal hovorca MPS.

Obvinený dôstojník na základe žiadosti o zachovanie anonymity je označovaný len ako NX121. Po vznesení obvinenia ho súd prepustil na kauciu.

Jediné trestné stíhanie

Rodina usmrteného muža privítala rozhodnutie obviniť tohto policajta s tým, že len takto sa dá docieliť spravodlivosť.

londyn, zasah, britania, policia Čítajte viac Rasizmus, sexizmus, homofóbia. To je realita londýnskej polície

Podľa mimovládnej organizácie INQUEST zahynulo v Británii od roku 1990 približne 1870 ľudí v policajnej väzbe či v dôsledku policajného zásahu. Trestne stíhaný bol však len jediný policajt za zabitie v roku 2021.

MPS je najväčšia policajná jednotka v Spojenom kráľovstve a v poslednom období čelí niekoľkým škandálom vrátane policajta, ktorý uniesol, znásilnil a zavraždil mladú ženu. V súčasnosti má v MPS približne 1000 policajtov pozastavený alebo obmedzený výkon služby pre vyšetrovanie ich údajných priestupkov či nekompetentnosť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #polícia