Už by bol na Mesiaci. Szíjartó strávil v lietadlách tento rok 550 hodín, zrejme prekoná rekord

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó letel tento rok 160 krát, na palubách lietadiel rezortu obrany strávil vyše 550 hodín, čo je 23 dní. Vyplýva to z analýzy, ktorú v pondelok zverejnil server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

25.09.2023 13:51
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
debata

Ak šéf maďarskej diplomacie udrží doterajšie tempo aj v poslednom štvrťroku tohto roka, tak môže vytvoriť nový osobný rekord. V uplynulých rokoch rokoch lietal Szijjártó postupne viac a viac, po vlaňajších 440 000 kilometroch môže tento rok prelomiť aj hranicu 500 000 km.

Do polovice septembra minister preletel vzdialenosť 384 400 km, ktorá zodpovedá priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom, pričom v roku 2022 takúto vzdialenosť absolvoval za desať mesiacov.

Minister navštívil tento rok aj mnohé krajiny Južnej Ameriky a Ďalekého východu. Už v prvom mesiaci tohto roka absolvoval turné po Strednej a Južnej Amerike, potom cestoval z Davosu na Kubu, odtiaľ do Ekvádoru a potom do Mexika. Okrem niekoľkých návštev Strednej Ázie navštívil aj Čínu, Hongkong a Japonsko.

Szijjártó na cesty využíva letku maďarského ministerstva obrany. Väčšinou lieta na stroji Dassault Falcon 7X, ktorý patrí do kategórie business jet a má kapacitu 19 pasažierov, ale často využíva aj Airbusy A319 s kapacitou 140 pasažierov.

Szijjártó Čítajte viac Szijjártó polichotil Kremľu: Netreba ďalšie sankcie voči Rusku, viac škodia Európe
debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Péter Szijjártó #letecká doprava