Zabili sme šéfa Čiernomorskej flotily, tvrdí Kyjev. Veliteľstvo v Sevastopoli dorazilo TNT

Ukrajinské špeciálne sily tvrdia, že pri piatkovom útoku na velenie ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme prišiel o život veliteľ flotily admirál Viktor Sokolov. Uviedla to agentúra AFP. Rusko sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrilo.

25.09.2023 15:16
Sevastopoľ, Krym, sídlo Čiernomorskej flotily Foto:
Zničené sídlo Čiernomorskej flotily v Sevastopole, 22. septembra, 2023.
debata (30)

"Pri údere na veliteľstvo Čiernomorskej flotily zomrelo 34 dôstojníkov, medzi nimi jej veliteľ. Ďalších 105 Rusov bolo zranených. Budovu veliteľstva nepôjde opraviť, "uviedli ukrajinské špeciálne sily. Už v piatok informovali, že ukrajinská armáda budovu veliteľstva flotily zasiahla počas porady jej velenia.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Ukrajinská armáda v piatok na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, podnikla kombinovaný útok s nasadením dronov a rakiet. Videá vyhotovené počas úderu ukazovali, že sídlo veliteľstva flotily bolo niekoľkokrát zasiahnuté a ťažko poškodené. Moskva informovala o jednom nezvestnom.

Agentúra DPA pripomína, že Sokolov sa veliteľom Čiernomorskej flotily stal vlani v septembri. Jeho predchodca Igor Osipov o funkciu prišiel podľa ukrajinských médií v súvislosti s potopením raketového krížnika Moskva, vlajkovej lode Čiernomorskej flotily. Ukrajinská armáda Moskvu ku dnu poslala niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Neptúnom na Rusov. S čím zničili Ukrajinci krížnik Moskva
Video
,,Zoznámte sa s ukrajinskou protilodnou strelou Neptún, zabijakom plavidiel triedy Moskva,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter a pridalo video tohto systému. Ruskú vlajkovú loď Čiernomorskej flotily Moskva sa Ukrajincom podarilo potopiť 14. apríla. Kremeľ oficiálne priznal jedného mŕtveho.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov cez víkend rozhlasovej stanici Hlas Ameriky povedal, že pri piatkovom útoku na veliteľstvo Čiernomorskej flotily v Sevastopole zomrelo najmenej deväť ľudí a 16 bolo zranených, medzi nimi generáli. Budanov vtedy nepotvrdil špekulácie o úmrtí Sokolova. Povedal, že HUR nemá informácie o jeho stave. K bilancii útoku poznamenal, že v nej nie sú zahrnutí radoví vojaci, ktorí nie sú členmi velenia flotily a slúžili napríklad ako stráž.

Sídlo Čiernomorskej flotily, Sevastopoľ, vojna na Ukrajine, Krym Čítajte aj Danilov: Po odpálení veliteľstva má ruská Čiernomorská flotila len dve možnosti

Ukrajinské sily pre špeciálne operácie dnes tiež informovali, že pri ich útoku na výsadkovú loď Minsk z 13. septembra prišlo o život 62 Rusov. „Vzhľadom na to, že sa Minsk mal na druhý deň zapojiť do bojovej služby, bola na ňom nastúpená posádka,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinských špeciálnych síl.

Ruská okupačná administratíva v Sevastopoli na okupovanom Kryme vyhlásila, že zvyšky veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily boli zrovnané so zemou. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské okupačné úrady uviedli, že výbuchy, ktoré počuli obyvatelia, boli „riadené detonácie“ zamerané na demoláciu zvyškov budovy ruskej Čiernomorskej flotily, ktorú predtým zasiahla ukrajinská raketa.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kyjev #Krym #Sevastopoľ #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine