Ruský agent platil za šírenie propagandy v Česku, ovplyvnil aj známe osobnosti, tvrdí kontrarozviedka

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odhalila platenú propagandu z Ruska. Ruský agent v Česku zabezpečil šírenie propagandy o vojne na Ukrajine, pričom využil aj známe osobnosti.

25.09.2023 16:16
BIS, Michal Koudelka, Bezpečnostná informačná... Foto:
Riaditeľ BIS Michal Koudelka v pondelok v Poslaneckej snemovni, kde sa koná konferencia o dezinformáciách, informoval, že „vplyvový agent na žiadosť jedného z najvyšších orgánov ruskej štátnej moci rozdával tisíce eur, aby sa vo verejnom priestore šírili naratívy podporujúce zahranično-politické záujmy Ruska.
debata (8)

Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz

Riaditeľ BIS Michal Koudelka v pondelok v Poslaneckej snemovni, kde sa koná konferencia o dezinformáciách, informoval, že „vplyvový agent na žiadosť jedného z najvyšších orgánov ruskej štátnej moci rozdával tisíce eur, aby sa vo verejnom priestore šírili naratívy podporujúce zahranično-politické záujmy Ruskej federácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine“. Spomenuté známe osobnosti nemenoval.

BIS podľa jej šéfa tiež ešte pred vojnou zaznamenala prípad proruského aktivistu, ktorý pre účely šírenia propagandy využíval českých novinárov. Financoval ich zahraničné cesty a na oplátku chcel od nich články vyhovujúce Rusku.

Koudelka dovedna poskytol päť prípadov ruského ovplyvňovania diania a názorov v Česku z ostatných rokov. Príkladom je ovplyvňovanie prostredníctvom kvalitne spracovaných sfalšovaných videí z prezidentských volieb.

petr pavel Čítajte aj Dezinformácia o smrti Petra Pavla prišla z Ruska

Dezinformačná scéna je v Česku podľa Koudelku predovšetkým spontánna, nie je centrálne koordinovaná a skôr si vyberá naratívy, ktoré vyhovujú Rusku.

„Avšak aj napriek tomu všetkému som presvedčený, že dezinformáciám môžeme úspešne čeliť,“ poznamenal šéf BIS.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Česko #kontrarozviedka #ruská propaganda #BIS