Do Arménska prišlo z Karabachu už takmer 20-tisíc ľudí. V Stepanakerte hrozí humanitárna kríza

Arménsko v utorok oznámilo, že na jeho územie zatiaľ prišlo 19 000 utečencov z Náhorného Karabachu, separatistického regiónu s väčšinovým arménskym obyvateľstvom v rámci Azerbajdžanu, ktorý pri bleskovej 24-hodinovej ofenzíve minulý týždeň túto enklávu porazil, informuje agentúra AFP.

26.09.2023 08:27 , aktualizované: 17:50
Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia... Foto: ,
Etnickí Arménmi z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach sedia na nákladnom aute, ktoré smeruje do mesta Goris v juhoarménskej provincii Sjunik v utorok 26. septembra 2023.
debata (17)

„Doposiaľ prišlo z Náhorného Karabachu do Arménska 19.000 nútene vysídlených ľudí,“ povedal v televíznom príhovore v Jerevane podpredseda arménskej vlády Tigran Chačatrjan.

Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu, väčšinu obyvateľstva však tvoria Arméni – doteraz ich tam žilo do 120 000. Podľa medializovaných správ zaznamenávajú v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu, prílev utečencov z ostatných oblastí regiónu a hrozí tam vypuknutie humanitárnej krízy. Niekoľkomesačná blokáda Karabachu zo strany Azerbajdžanu tam spôsobila nedostatok jedla a liekov.

Európska únia v utorok oznámila, že poskytne päť miliónov eur na humanitárnu pomoc pre obyvateľov Náhorného Karabachu. Európska komisia (EK) sa obáva, že blesková vojenská operácia Azerbajdžanu vyvolá masový exodus obyvateľov z tohto sporného regiónu.

Srbsko Kosovo Kurti policajti streľba obeť Čítajte viac Chce niekto z Kosova nový Karabach?

Obyvatelia Náhorného Karabachu, ktorí zostali vo svojich domovoch, zápasia s nedostatkom potravín a mnohí nemajú prístup k elektrine a vode.

Avizovaná pomoc EK zahŕňa aj 500 000 eur núdzovej podpory, ktorá bola oznámená už minulý týždeň, zvyšok tvoria nové finančné prostriedky určené na pomoc utečencom aj zraniteľným ľuďom zostávajúcich v Náhornom Karabachu. Prioritou je poskytnúť peňažnú pomoc, prístrešie, potravinovú bezpečnosť a pomoc v oblasti živobytia. EÚ predpokladá, že situácia utečencov sa môže ešte zhoršiť počas nadchádzajúcej zi­my.

Pomoc priamo v Náhornom Karabachu sa bude poskytovať prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Pre približne 60 000 tamojších obyvateľov by sa z nej mali financovať potraviny, zdravotná starostlivosť, prístrešie či logistické potreby.

Pavel Kopecký Čítajte viac Skaza v Čiernej záhrade

Nemenované azerbajdžanské vládne zdroje podľa AFP uviedli, že azerbajdžanskí pohraničníci hľadajú v zástupoch utekajúcich ľudí osoby podozrivé z „vojnových zločinov“. „Arménsko má zámer udeliť amnestiu arménskym bojovníkom, ktorí v Karabachu zložili zbrane. Avšak tí, ktorí sa dopustili vojnových zločinov počas karabašských vojen, nám musia byť vydaní,“ uviedol jeden z azerbajdžanských zdrojov.

To je podľa neho dôvod, prečo sa muži – utečenci v bojaschopnom veku – musia pri prechode hraníc pozrieť do kamery.

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili Arméni. Nedávna vojenská operácia, po ktorej Azerbajdžan získal nad Náhorným Karabachom kontrolu, však vyvolala medzi tamojšími obyvateľmi obavy, mnohí z nich sa preto rozhodli vydať do susedného Arménska.

Podľa medializovaných správ v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu, zaznamenávajú prílev utečencov z ostatných oblastí regiónu a hrozí tam vypuknutie humanitárnej krízy. Niekoľkomesačná blokáda Karabachu zo strany Azerbajdžanu tam spôsobila nedostatok jedla a liekov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach