Pre jeho chybu zomrelo na Dunaji 29 ľudí. Kapitán spoznal svoj trest po rokoch

Maďarský súd poslal na päť a pol roka do väzenia ukrajinského kapitána kvôli tragickej zrážke lodí na Dunaji, ktorá si v roku 2019 vyžiadala takmer tri desiatky mŕtvych. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej bol kapitán výletnej lode Jurij Čaplinskyj odsúdený za to, že z nedbanlivosti ohrozil riečnu dopravu a spôsobil smrteľnú nehodu. Proti verdiktu sa môže odvolať.

26.09.2023 11:58
budapešť, maďarsko, loď, čln, potopenie,... Foto: ,
Záchranári na Dunaji v Budapešti, kde sa v roku 2019 potopila vyhliadková loď s juhokórejskými turistami.
debata

Mohutná hotelová loď Viking Sigyn 29. mája 2019 pri jednom z mostov v centre Budapešti narazila do oveľa menšieho výletného plavidla Hableány (Morská panna) s juhokórejskými turistami. Z 35 ľudí, ktorí sa nachádzali na jeho palube, sa zachránilo iba sedem. Zomreli dvaja maďarskí členovia posádky a 26 Juhokórejcov, pričom telo jednej turistky sa dodnes nenašlo. Jednalo sa o najhoršie riečne nešťastie na Dunaji za viac ako pol storočia.

Čaplinskyj dnes pred vynesením rozsudku uviedol, že je mu to „veľmi ľúto“. Okrem zavinenia nehody z nedbanlivosti bol tiež obvinený z neposkytnutia pomoci obetiam, súd ho ale dnes v tejto veci zbavil viny.

Maďarsko, budapešť, loď, potopenie, záchrana, pátranie, dunaj, voda Čítajte viac Kapitán lode zo zrážky na Dunaji mal nehodu aj v apríli v Holandsku

„Spomienky na tú hroznú tragédiu ma nikdy neopustia ani na minútu, nemôžem spať a myslím si, že s tým budem musieť žiť po zvyšok života,“ povedal podľa agentúry Reuters viditeľne rozrušený Čaplinský súdu.

Súdny proces v Maďarsku sa začal v marci 2020, keď prokurátori požadovali pre vtedy 64-ročného kapitána deväťročný trest väzenia a deväťročný zákaz riadenia plavidiel výmenou za priznanie viny. To súdený odmietol.

Čaplinskému dnes súd tiež zakázal riadenie plavidiel počas šiestich rokov, pričom do tejto lehoty sa podľa maďarských médií započítava aj doba, ktorú strávil vo väzbe. Kapitán vo väzbe na rozsudok čakal od roku 2019, neskôr bol v domácom väzení. Do trestu odňatia slobody sa mu započítava každý štvrtý deň domáceho väzenia a celý čas strávený vo väzbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Dunaj #Južná Kórea #lodné nešťastie