Švajčiarsko predá 25 tankov Leopard Nemecku. Berlín rozhodol, či ich pošle Ukrajine

Švajčiarsky parlament odsúhlasil predaj 25 tankov Leopard 2 do Nemecka. To neutrálnemu štátu skôr sľúbilo, že obrnencov nedodá na Ukrajinu. Môžu však skončiť v niektorej zo spojeneckých krajín, informovala agentúra SDA.

26.09.2023 13:11
Leopard 2A4 Foto:
Tank Leopard 2A4 v ukrajinských službách.
debata (11)

Nemecká vláda vo februári požiadala Švajčiarsko o odpredaj časti vyradených tankov nemeckej zbrojovke Rheinmetall, ktorá tieto stroje pôvodne vyrobila. Podľa agentúry SDA zostanú tanky buď priamo v Nemecku, alebo budú zaradené do výzbroje niektorej z krajín Európskej únie či NATO.

Ukrajinci ním ničia Rusov. Čo v útrobach skrýva nemecký leopard?
Video

Nemecko sa zaviazalo dodať Česku celkom 14 tankov Leopard 2A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo ako náhradu za výzbroj sovietskeho pôvodu, ktorú Praha poslala Ruskom napadnutej Ukrajine. V rámci rovnakej kompenzačnej schémy má 15 Leopardov dostať aj Slovensko.

Švajčiarsko s odkazom na svoju neutralitu odmieta vývoz svojho zbrojného materiálu na Ukrajinu, ktorá sa už dlhšie ako rok a pol bráni ruskej agresii, a zmluvne to zakazuje aj svojim obchodným partnerom.

leopard 1 Čítajte viac Ukrajina odmietla prevziať desať Leopardov, potrebovali nutne opravu

Napríklad neumožňuje ani to, aby bola Ukrajine odovzdaná munícia, ktorú Bern pred rokmi predal Nemecku. Odpredaj tankov do Nemecka vyvolával vo Švajčiarsku vášnivé politické debaty. Najmä konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP) v súvislosti s transakciou vyjadrovala obavy z porušenia neutrality a príklonu krajiny k NATO.

Leopard 2A4 Čítajte viac Ukrajinci zatiaľ pri ofenzíve nenávratne stratili iba päť tankov Leopard 2
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine #Švajčiarko #tank leopard