Odvolací súd potvrdil Nevaľnému trest 19 rokov väzenia

Súd v Moskve zamietol odvolanie ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného a potvrdil mu skorší rozsudok 19 rokov odňatia slobody za extrémizmus, informoval server Mediazona. Rovnako tak súd ponechal v platnosti rozsudok týkajúci sa Daniela Cholodného, bývalého technického riaditeľa youtubového kanálu Navaľnyj Live, ktorý bol predtým odsúdený spolu s Navaľným na osem rokov.

26.09.2023 18:28
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj
debata (2)

Verdikt predchádzajúceho súdu si Navaľnyj vypočul 4. augusta na výjazdovom zasadnutí súdu v trestaneckom zariadení vo Vladimírskej oblasti. V tomto zariadení si opozičný predák odpykáva skôr uložené tresty 2,5 rokov a deviatich rokov odňatia slobody.

Navaľnyj sa dnešného vypočutia zúčastnil prostredníctvom videokonferencie. Vypočutie nebolo až na čítanie verdiktu prístupné verejnosti, proti čomu protestoval opozičný predstaviteľ aj jeho právnici. Navaľnyj sa na videu objavil v čiernej uniforme.

Navalnyj Krasikov Čítajte viac Putin chce späť svojho nájomného vraha. Dá zaň Navaľného?

Známy kritik režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina je za mrežami od januára 2021. Vo väzení ho pravidelne zatvárajú na samotku s veľmi prísnymi podmienkami. Kritici Kremľa označujú procesy s Navaľným za vykonštruované.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #odvolací súd #Alexej Navaľnyj