Francúzsky veľvyslanec opustil Niger, ako to avizoval Macron

Francúzsky veľvyslanec v Nigeri Sylvain Itté v stredu ráno odcestoval z tejto západoafrickej krajiny, v ktorej v júli prevzala moc vojenská junta. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom informovali agentúry AFP a Reuters.

27.09.2023 12:15
debata (1)

Nigerská junta požadovala odchod francúzskeho ambasádora už koncom augusta, čo Paríž vtedy odmietol. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však pred niekoľkými dňami oznámil, že veľvyslanca z Nigeru napokon stiahne, rovnako ako aj tam pôsobiacich francúzskych vojakov, čo tiež požadovala nigerská junta.

„Veľvyslanec spolu so šiestimi kolegami odišli z (nigerskej metropoly) Niamey okolo 04.00 h,“ povedal pre AFP zdroj z francúzskej ambasády.

Túto informáciu potvrdil aj nemenovaný zdroj z nigerského ministerstva vnútra, podľa ktorého lietadlo s francúzskym veľvyslancom odletelo smerom do susedného Čadu. Veľvyslancov odchod potvrdili dva bezpečnostné zdroje aj pre agentúru Reuters.

niger Čítajte viac Francúzsko vyhovie pučistom a odíde z Nigeru: Po veľvyslancovi aj 1 500 vojakov

Emmanuel Macron nedávno kritizoval nigerských pučistov, že veľvyslanca a zamestnancov francúzskej ambasády držia ako „rukojemníkov“. Nigerské úrady dokonca odobrali veľvyslancovi Ittému diplomatickú imunitu a víza.

Západoafrický Niger so svojimi 25 miliónmi obyvateľov bol v poslednom období dôležitým partnerom Francúzska v boji proti terorizmu v oblasti Sahelu. Francúzsko má v Nigeri a susednom Čade rozmiestnených približne 2500 vojakov.

Pri prevrate z konca júla nigerská prezidentská garda zvrhla demokraticky zvolenú hlavu štátu Mohameda Bazouma. V dôsledku toho sa prudko zhoršili vzťahy Nigeru s Francúzskom aj ďalšími západnými krajinami, ktoré požadujú návrat zvrhnutého prezidenta. Pučisti v Nigeri minulý víkend dokonca uzavreli vzdušný priestor krajiny pre francúzske lietadlá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger #francuczko