Karabašského expremiéra obvineného z terorizmu vzali v Azerbajdžane do väzby

Azerbajdžanský súd vzal do vyšetrovacej väzby bývalého predsedu vlády samozvanej republiky Náhorný Karabach Rubena Vardanjana, ktorý je obvinený z financovania terorizmu, účasti na vytváraní a činnosti nelegálnych ozbrojených skupín, ako aj z nelegálneho prekročenia hraníc, informovala agentúra AFP.

28.09.2023 11:16
Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia... Foto: ,
Etnickí Arméni z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach, v centre humanitárnej pomoci na juhu Arménska v pondelok 25. septembra 2023.
debata

Súd poslal Vardanjana do predsúdnej väzby na štyri mesiace. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu 12 rokov väzenia.

Azerbajdžanská pohraničná stráž Vardanjana zadržala v stredu, keď sa cez Lačinský koridor – jedinú spojnicu Karabachu s Arménskom – pokúšal dostať na arménske územie. Po zadržaní ho previezli do Baku.

Podľa azerbajdžanských úradov Vardanjan v roku 2022 nelegálne prekročil hranicu Azerbajdžanu s cieľom „spáchania teroristických činov a sabotáží“. Vyšetrovatelia tvrdia, že Vardanjan v danej oblasti organizoval a financoval aktivity nelegálnych ozbrojených skupín, „ktoré vykonávali razie vedúce k úmrtiam a iným vážnym následkom“.

Amnestia pre militantov

Deň agentúra AFP v stredu – s odvolaním sa na zdroj z azerbajdžanskej vlády – informovala, že azerbajdžanskí pohraničníci hľadajú medzi utečencami, ktorí opúšťajú Náhorný Karabach a smerujú do Arménska, osoby podozrivé z údajných vojnových zločinov.

"Azerbajdžan má v úmysle udeliť amnestiu arménskym militantom, ktorí v Karabachu zložili zbrane. Ale tí, ktorí spáchali vojnové zločiny počas karabašských vojen, nám musia byť vydaní,“ uviedol zdroj.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte viac Karabach sa vyľudňuje. Polovica Arménov za štyri dni ušla z domovov

Kauzu karabašského expremiéra v stredu komentoval aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý uviedol, že o zadržaní Vardanjana nemá žiadne informácie. Priznal súčasne, že nevie s istotou ani to, či má Vardanjan ešte stále ruské občianstvo.

Oligarcha, ktorý sa zriekol Ruska

Žiadosť tohto podnikateľa o zrieknutie sa ruského občianstva bola schválená výnosom prezidenta Vladimira Putina ešte v decembri 2022.

Vardanjan, ktorý bol jedným z najbohatších ruských podnikateľov, oznámil svoje rozhodnutie vzdať sa ruského občianstva a presťahovať sa do Karabachu ešte v septembri minulého roku.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte viac Republika Náhorný Karabach prestane existovať 1. januára 2024

O mesiac neskôr sa na návrh prezidenta medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach Arajik Haruťunjan stal predsedom vlády, ale vo februári bol z funkcie odvolaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach #Ruben Vardanjan