Po požiaroch Grécko devastujú búrky. Na Britániu udrela Agnes

Druhá silná búrka za menej ako mesiac zasiahla v noci na štvrtok strednú časť Grécka. Silný dážď spôsobil povodne, ktoré zaplavili domy, cestné komunikácie a zničili mosty. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

28.09.2023 14:00 , aktualizované: 16:47
volos Foto:
Ľudia stoja v zaplavenej ulici vo Volose vo štvrtok 28. septembra 2023. Prívalové dažde spôsobili rozsiahle záplavy v gréckom meste a v jeho okolí už druhýkrát za menej ako mesiac.
debata

Búrka Elias spôsobila rozsiahle záplavy v meste Volos, v okolitých horských obciach uviazli stovky ľudí. Hasiči vykonali cez noc viaceré záchranné a evakuačné práce. Záchranári tiež pátrajú po dvoch nezvestných členoch posádky súkromného vrtuľníka, ktorý sa stratil v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

„Celé mesto Volos sa zmenilo na jazero,“ povedal tamojší starosta Achilleas Beos. „Životy ľudí sú v ohrození… 80 percent mesta je bez elektriny… Neviem, kde Boh našiel toľko vody. Je to ako príbeh o Noemovej arche,“ dodal.

Silná búrka zasiahla stredné Grécko aj začiatkom septembra. Tlaková níž Daniel si vtedy vyžiadala 16 obetí a spôsobila škody za viac ako dve miliardy eur, pripomína AP.

Miestne úrady uviedli, že búrka Elias spôsobila najväčšie škody v okolí mesta Volos a v severnej časti neďalekého ostrova Eubója. Táto oblasť je ohrozená povodňami z dôvodu rozsiahlych lesných požiarov spred dvoch rokov.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video

Európska únia prisľúbila Grécku finančnú podporu v hodnote viac ako dve miliardy eur, aby sa Atény vyrovnali so škodami, ktoré spôsobili letné lesné požiare a povodne.

ovce, bryndza, lúka Čítajte viac Ovce v Grécku spásli vyše 270 kilogramov konope, skákali vyššie ako kozy

Britské ostrovy zasiahla víchrica Agnes

Tlaková níž Agnes zasiahla Britské ostrovy prudkým vetrom a na ich území spôsobila záplavy a výpadky energie. Maximálna rýchlosť vetra prvej víchrice sezóny dosiahla v stredu večer vo waleskom meste Capel Curig 127 kilometrov za hodinu, čím dosiahla silu orkánu. Na iných miestach k Walesu, Severného Írska a Cornwallu dosahoval vietor rýchlosť 87 až 109 kilometrov za hodinu.

Varovania pred silným vetrom vydali v Škótsku, Severnom Írsku, Walese, grófstve West Midlands na juhozápade a väčšine severného Anglicka, v Škótsku boli v platnosti i výstrahy pred prívalovými zrážkami.

Agnes zároveň spôsobila záplavy, výpadky elektriny a problémy v doprave. Jednu ženu v meste Londonderry v Severnom Írsku museli záchranári vyslobodiť z auta, kde ju uväznil príval vody. Prudké nárazy vetra v Belfaste zabránili pristáť lietadlu, pretože „presahovali technické možnosti lietadla“, uvádza vyhlásenie leteckej spoločnosti easyJet pre noviny Belfast Telegraph. Na súostroví Scilly juhovýchodne od pobrežia Anglicka došlo na štyri hodiny k výpadku elektriny v približne 135 objektoch.

Najväčšie škody však napáchal prudký vietor. V Anglickom grófstve Cork odniesol strechu, v Írsku vyvracal stromy, spôsobil odklon letov a ovplyvňoval premávku trajektov. „Očakávame, že víchrica Agnes už dosiahla svoj vrchol a v noci začne slabnúť,“ vyhlásil meteorológ Dan Stroud.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #búrky #záplavy