Podobne ako na Slovensku. Zmiešané hliadky zaviedli na hraniciach s Poľskom a ČR aj Nemci

Nemeckí policajti budú kvôli boju proti nelegálnej migrácii hliadkovať spoločne s českými a poľskými kolegami na českej a poľskej strane hranice. Dnes to oznámila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá sa na tom dohodla s českým a poľským náprotivkom Vítom Rakúšanom (STAN) a Mariuszom Kamiňským. Podľa Rakúšana ide o rovnaký model, aký teraz polícia využíva na Slovensku. So spoločnými česko-nemeckými hliadkami na českej strane hranice súhlasil český minister vnútra už pred týždňom. Trojica ministrov sa podľa Berlína tiež dohodla na vytvorení spoločnej operačnej skupiny proti prevádzačom.

29.09.2023 14:35
migranti Foto: ,
Kontrola zo strany nemeckej polície na hraniciach s Poľskom na hraničnom priechode Stadtbr'cke počas kontroly proti pašovaniu migrantov vo štvrtok 28. septembra 2023.
debata (3)

„Spoločne chceme rozbiť krutú činnosť pašeráckych bánd, ktoré majú maximálny zisk z ľudskej núdze a ktoré pašujú ľudí bez ohľadu na život ohrozujúce podmienky. Zároveň musíme včas rozpoznať nedovolený vstup a zabrániť mu. Preto sme sa teraz dohodli posilniť na českom a poľskom území spoločné hliadky tamojšej polícia s našimi spolkovými policajtmi," povedala Faeserová. „Vytvárame navyše spoločnú operačnú skupinu, ktorá maximálne zvýši pátrací tlak proti skupinám prevádzačov,“ dodala.

České drony a migranti na česko-slovenskej hranici
Video

„Jedná sa o rovnaký model, aký používame so Slovákmi, kde spoločné hliadky kontrolujú prevádzku už na slovenskej strane hranice. Tento postup sa ukázal ako veľmi účinný. Spolu s nemeckými kolegami budú hliadkovať aj českí policajti, spoločné hliadky môžu v prípade potreby zasahovať aj na nemeckej strane hranice," napísal ČTK Rakúšan.

Nemci operujú aj v Švajčiarsku

Spolkové ministerstvo vnútra poznamenalo, že na poľskej strane hranice už také spoločné hliadky pracujú, ich činnosť ale bude zintenzívnená, ako sa Kamiński a Faeserová vo štvrtok na okraj zasadnutia ministrov vnútra v Bruseli dohodli.

Taliansko, migrácia Čítajte viac Nemecko financuje skupiny, ktoré zachraňujú migrantov na mori. Rím žiada vysvetlenie

Spoločné hliadky na českej a poľskej strane hraníc sú podľa vzoru nemeckej spolupráce so Švajčiarskom, kde spolkoví policajti môžu v tesnej súčinnosti so švajčiarskymi policajnými silami vykonávať kontroly na švajčiarskom území, a brániť tak neoprávnenému vstupu migrantov do Nemecka.

Faeserová v stredu oznámila, že kvôli prevádzačom a nelegálnej migrácii nemecká polícia s okamžitou platnosťou začína na hraniciach s Českom a Poľskom zosilnené pružné a mobilné kontroly. Tieto kontroly nie sú stacionárne, ale prispôsobené aktuálnej situácii. Ministerka tiež zdôraznila, že migračnú krízu možno vyriešiť jedine spoločným európskym azylovým systémom, v opačnom prípade je budúcnosť otvorených vnútorných hraníc v EÚ ohrozená.

Kampani najviac rezonovala bitka Igora Matoviča a Roberta Kaliňáka Čítajte viac Strany počas kampane v témach tápali toľko, že najviac vynikla bitka Matoviča a Kaliňáka. Ako hodnotia kampaň odborníci?

Vďaka týmto opatreniam Nemecko zatiaľ nezavedie stále hraničné kontroly, ktoré ale Faeserová v prípade ďalšieho zhoršenia situácie nevylučuje. Stále kontroly vykonáva Nemecko od roku 2015 na pomedzí s Rakúskom. Strážená ale nie je celá dĺžka hranice, ale len vybrané prechody.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Nemecko #migrácia #kontroly na hraniciach