Zomrela demokratka Feinsteinová, najstaršia americká senátorka

Zomrela dlhoročná americká demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, ktorá v Kongrese vyše 30 rokov zastupovala štát Kalifornia. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na rodinu. Feinsteinová bola najstaršou členkou Senátu, mala 90 rokov a v poslednej dobe sa stretla so zdravotnými problémami.

29.09.2023 15:55
Dianne Feinsteinová Foto: ,
Senátorka za Kaliforniu Dianne Feinsteinová počas vypočúvania spravodajských služieb Senátu v stredu 12. júla 2023 na Capitol Hill vo Washingtone.
debata (4)

Feinsteinová bola jednou z najznámejších tvárí v Demokratickej strane a počas svojej dlhej kariéry sa v Senáte snažila presadiť napríklad prísnejšiu kontrolu zbraní, venovala sa otázkam ochrany životného prostredia alebo prístupu k interrupciám.

Mitch McConnell Čítajte viac Líder republikánov v Senáte sa na tlačovej konferencii opäť zasekol, na 30 sekúnd

Politička zbierala skúsenosti na radnici v San Franciscu, ktorého starostkou sa stala v roku 1978 ako prvá žena, po zavraždení svojho predchodcu Georgea Mosconea. Do Senátu bola zvolená prvýkrát v roku 1992 a bola najdlhšie slúžiacou senátorkou. K jej najväčším úspechom v úlohe kongresmanky patrilo presadenie zákazu predaja niektorých typov útočných zbraní, ktorý v USA platil medzi rokmi 1994 až 2004.

V poslednej dobe sa o Feinsteinovej hovorilo aj v súvislosti s jej zdravím. Tento rok sa napríklad liečila s pásovým oparom, v Senáte preto dlho chýbala a potom sa pohybovala na invalidnom vozíku, odmietala však rezignovať.

Dianne Feinsteinová Čítajte viac Rekordných 65 rokov. Médiá po incidentoch dvoch senátorov poukazujú na starnutie v Kongrese
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #Kongres USA #Demokratická strana