Kaczyński vytiahol do boja o voliča benzín a naftu: Orlen ceny znížil už 15-krát

Poľská opozícia obvinila petrochemický koncern Orlen, že pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami umelo znižuje cenu palív a pomáha tým v kampani vládnucej národno konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Informovala o tom dnes agentúra DPA. Pokles cien na čerpacích straniciach Orlenu bol viditeľný aj v českom pohraničí.

02.10.2023 20:43
Kaczynski Foto: ,
Plagát zobrazujúci lídra vládnej populistickej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského za mrežami počas pochodu na podporu opozície proti vláde vo Varšave v nedeľu 1. októbra 2023.
debata

„Volebná kampaň je v plnom prúde a (šéf Orlenu) Daniel Obajtek takmer každý deň znižuje ceny pohonných hmôt a ropy,“ povedal dnes Tomasz Trela, poslanec za opozičnú stranu Nová ľavica.

Poľský štát vlastní 27,5 percenta akcií spoločnosti Orlen a Obajtek je členom vládnucej strany PiS.

Pätnásťkrát s cenou dole

Ceny pohonných hmôt v Poľsku patria už niekoľko týždňov k najnižším v Európskej únii. Priemerná cena benzínu a nafty v súčasnosti činí 5,99 zlotého za liter, čo zodpovedá 1,3 euru, teda výrazne menej ako na Slovensku, kde sa ceny benzínu pohybujú nad 1,7 a nafty nad 1,6 eura.

Denník Gazeta Wyborcza minulý týždeň napísal, že od začiatku septembra Orlen, ktorý má asi 65-percentný podiel na poľskom veľkoobchodnom trhu, znížil veľkoobchodné ceny benzínu pätnásťkrát a približne toľkokrát aj cenu nafty.

poľsko demonštrácia varšava pochod milióna sŕdc Čítajte viac Na predvolebnej demonštrácii v Poľsku sa zúčastňuje zhruba milión ľudí

Poľské médiá a analytici to dávajú do súvislosti s októbrovými parlamentnými voľbami, v ktorých sa národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť, na čele ktorého stojí Jarosław Kaczyński, uchádza o bezprecedentné tretie funkčné obdobie pri moci.

Berú aj zásoby

Časopis Polityka Insight uviedol, že ministerstvo životného prostredia umožnilo Orlenu pred voľbami čerpať z núdzových zásob pohonných hmôt. Ministerstvo štátneho majetku však nízke ceny palív odôvodnilo tým, že sa jedná o synergický efekt prevzatia ropnej spoločnosti Lotos spoločnosťou Orlen.

Dumpingové ceny vytvárajú tlak na čerpacie stanice a cez víkend niektorým z nich došla palivo. Časopis Nie zverejnil list spoločnosti Orlen prevádzkovateľom benzínových púmp, v ktorom vysvetľuje nedostatok palív „technickou závadou“. Niektoré čerpacie stanice už predtým museli zaviesť limit na množstvo pohonných hmôt, ktoré môžu motoristi natankovať, uviedol denník Rzeczpospolita.

Orlen na niektorých čerpacích staniciach na českom území pri hraniciach s Poľskom v nedeľu dočasne zlacnil palivo natoľko, že sa u nich začali tvoriť rady. Dnes sa ceny vrátili na pôvodnú úroveň. Dôvodom tohto kroku bol údajne fakt, že kvôli náporu Čechov na čerpacích staniciach v Poľsku hrozil nedostatok pohonných hmôt.

Vlnu posmechu vyvolali v Poľsku fotografie na sociálnych sieťach, na ktorých námestník ministra športu a poslanec za PiS Jacek Osuch plní palivom tri veľké kanistre v kufri svojho auta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pohonné hmoty #Právo a spravodlivosť #dumping